Samhälle

Regeringen vill hjälpa Frankrike - med bomber mot terrorsekten

avOlof Svensson

1 av 5

Högst upp på Frankrikes önskelista står hjälp med försvarsmateriel.

Enligt en insatt källa vill Sveriges regering nu också leverera bomber som ska användas mot IS.

– Det är väldigt skarpt materiel, säger källan.

Enligt uppgifter till SvD är det precisionsvapen avsedda för fransk stridsflyg.

Regeringen presenterade i dag vad Sverige ska hjälpa Frankrike med i insatsen mot IS. Frankrike kom med önskemål om hjälp kort efter attacken i Paris - och enligt regeringen står försvarsmateriel högst upp på den franska önskelistan om vad Sverige ska bidra med.

När regeringen i dag presenterade vad Sverige kommer bistå med var försvarsminister Peter Hultqvist och utrikesminister Margot Wallström fåordiga om vad det är för materiel. Det är sekretessbelagt och den franska begäran kommer nu behandlas i riksdagen.

Ett starkt önskemål

Men enligt uppgifter till Aftonbladet har Frankrike tydligt specificerat vad man vill ha från Sverige.

– Det är väldigt skarpt materiel. Ammunition, vilket innebär bomber, säger en källa med insyn.

– Det var ett starkt önskemål från Frankrike redan vid ett tidigt skede och regeringens önskan är att leverera detta till Frankrike.

Enligt uppgifter till SvD handlar det om "precisionsvapen avsedda för fransk stridsflyg och bekämpning av mål på marken i IS självutnämnda kalifat."

Löfven: Får se vad de har mest nytta av

Regeringen kan själv besluta om de övriga sakerna som Sverige ska bistå med. Men begäran om försvarsmateriel måste prövas i enlighet med svensk vapenlagstiftning och även behandlas i riksdagen.

Statsminister Stefan Löfven säger till TT att Frankrike får precis den typ av svensk hjälp som premiärminister Manuel Valls vid ett möte i lördags framförde var till mest nytta.

I ett kort meddelande till det svenska utrikesdepartementet tackar Frankrike för bidraget regeringen nu erbjuder i kampen mot IS/Daesh. Det är glädjande och visar på den gemensamma viljan hos Frankrike och Sverige för att förstärka insatserna mot lS och för att stabilisera läget i konfliktområden som Mali eller Centralafrika, skriver TT.

"Det är betydelsefullt bidrag", heter det i det franska uttalandet.