Annie Lööf

Lööfs attack mot SD-toppens Twitterbild

Av: 

Jonathan Jeppsson

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

För några veckor sedan la Sverigedemokraternas partisekreterare ut en bild på Twitter, där islam framställdes som en trojansk häst.

I dagens partiledaredebatt gick Annie Lööf till angrepp mot SD-ledaren för inlägget.

– Anser SD att religionen islam är en trojansk häst? frågade hon Jimmie Åkesson

Det var den 23 maj som Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof la ut en bild på Twitter, föreställande en trojansk häst med ordet ”islam” på.

Twitterinlägget möttes av hård kritik i sociala medier och i dagens partiledardebatt tog Centerpartiets ledare Annie Lööf upp bilden.

– Richard Jomshof verkar mena att religionen islam är vår tids trojanska häst. Han verkar mena att de läkare som är muslimer som varje dag räddar livet på människor i Sverige är ett hot. Han verkar mena att de poliser som är muslimer, egentligen lurar oss. Anser SD att religionen islam är en trojansk häst? frågade hon Jimmie Åkesson.

”Utnyttjat vår naivitet”

Jimmie Åkesson svarade att det kan finnas människor som utnyttjat vår naivitet och att våra gränskontroller varit otillräckliga.

– Jag tror inte att varken jag eller min partisereterare tror att poliser eller läkare är ett hot mot eller en trojansk häst. Däremot är jag övertygad om att det i vårt land finns människor som inte har goda avsikter. Som har utnyttjat vår naivitet för att ta sig in i Sverige. Det de oftast har gemensamt är religionen. Det betyder inte att religionen är en trojansk häst, det betyder att vi inte får vara naiva, sa Jimmie Åkesson.

– Men nu var det ju just religionen som var en trojansk häst, replikerade Annie Lööf.

Efter debatten förklarade C-ledaren varför hon tagit upp bilden i debatten.

– Bilden visar SD:s rätta ansikte. De ser muslimer, oavsett vad de gjort, som ett hot. Det visar på att de vilar på en rasistisk grund.

Åkesson själv berättade att han inte sett vad Richard Jomshof gjort.

– Det var nyheter för mig. Men den trojanska hästen användes ju därför att man i skepnad av något fint och trevligt klunde gömma något ondskefullt. Det finns inom islam människor som använder den religionen för att på olika sätt sanktionera sina illdåd. Det har funnits en naivitet i Sverige, där vi trott att vi inte behöver veta så mycket om vilka som kommer från vårt land.

Han fortsätter:

– Jag tror på att vi ska ha religionsfrihet, jag drar inte alla människor med muslimsk tro över en kam som terrorister eller islamister. Men det måste finnas en medvetenhet om att inom vissa rörelser så finns det värderingar som inte hör hemma i det svenska samhället.

– Fundamentalism, hederskultur och extremism ska naturligtvis bekämpas. Men lärare som undervisar våra barn och är muslimer är inget hot. Läkare som räddar liv på våra sjukhus representerar inte ett förtryck. Småföretagare som öppnar en ny butik är ingen samhällsfara. Håller Jimmie Åkesson med Richard Jomshof att religionen islam är en trojansk häst? fortsatte Centerledaren.

  • Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Men Jimmie Åkesson gav aldrig något svar på den frågan.

– Jag tror inte man blir läkare på grund av att man är muslim. Jag tror inte att man öppnar en affär med hänvisning till en religion. Däremot är det så att det som är gemensamt för många av dem som ägnar sig åt terror i vår del av världen, är att man hänvisar till religionen islam. Det betyder inte heller att alla människor som är muslimer blir terrorister. Men det finns en enormt utbredd naivitet i Sverige där man inte har förstått att det finns människor som hänvisar till den här religionen som har onda avsikter, svarade Jimmie Åkesson.

  • Texten uppdateras.

ANNONS

Den omåttligt populära Muminmuggen "Fiske" finns nu till 30% rabatt hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Annie Lööf

ÄMNEN I ARTIKELN

Annie Lööf

Jimmie Åkesson

Richard Jomshof

Islam

Twitter