Homosexuella rensas ut i Tjetjenien

Svensk kritik mot Moskva efter hbtq-förföljelser

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Rapporterna om hur homosexuella män förföljs och torteras i Tjetjenien har fått den svenska regeringen att agera.

I dag skickade man ett skarpt budskap till Moskva via ett möte med den ryska ambassadören i Sverige.

– Kabinettssekreteraren förmedlade att den ryska regeringen har ett ansvar för att mänskliga rättigheter respekteras på hela Rysslands territorum, säger Johanna Westlund, presskommunikatör på UD.

Det var via ett avslöjande i den ryska tidningen Novaja Gazeta som situationen för hbtq-personer i den ryska delrepubliken Tjetjenien uppdagades. Homosexuella män ska ha utsatts för tortyr, förföljelse och misshandel.

Frågan har diskuterats över hela Europa och i Sverige har RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter, kallat det hela för ”systematisk utrensning av homosexuella”.

”Den ryska regeringen har ett ansvar”

Rapporterna har även fått den svenska regeringen att agera. I dag hölls ett möte mellan den ryska ambassadören i Sverige, Viktor Tatarintsev, och Annika Söder, kabinettsekreterare på Utrikesdepartementet och Margot Wallströms närmaste medarbetare.

– Det var kabinettssekreteraren som bjudit in ambassadören. De hade ett samtal om olika aktuella frågor. Men Annika Söder tog då bland annat upp de här oroväckande uppgifterna om hur homosexuella män behandlas i Tjetjenien, säger Johanna Westlund, presskommunikatör på UD.

Söder förmedlade under mötet att den svenska regeringen ser med stor oro på uppgifterna.

– Hon förmedlade också att den ryska regeringen har ett ansvar att mänskliga rättigheter respekteras på hela Rysslands territorium. Ambassadören bekräftade att han skulle förmedla budskapet vidare till Moskva och sedan framförde han den ryska regeringens syn på saken. Men vi kan inte gå in mer i detalj på vad utländska företrädare säger i slutna samtal på grund av diplomatisk kutym, säger Westlund.

Kräver att ryssarna agerar

Frågan är av stor vikt för den svenska regeringen och utrikesminister Margot Wallström (S) har varit djupt engagerad i frågan, erfar Aftonbladet.

Efter avslöjandena har man kallat till sig RFSL:s ledning för att få mer information, erfar Aftonbladet.

– Det var för en dryg vecka sedan. Efter det gjorde vi ansträngningar i EU-kretsen att försöka få dem att uppmärksamma de här frågorna och försöka använda det i kontakterna med Ryssland, säger en UD-källa.

Från svenskt håll kräver man att ryssarna agerar omgående.

– De måste försöka få ett stopp på det. Den svenska oron skulle förmedlas till Moskva. Regeringen kommer fortsätta arbeta med det här, både på egen hand och inom EU-kretsen för att göra något för de som är utsatta, säger en uppgiftslämnare på UD.

ANNONS

Se över ditt elavtal när priserna rusar! Jämför och hitta det bästa elavtalet för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

”Jag blev slagen och utsatt för elchocker”

ÄMNEN I ARTIKELN

Homosexuella rensas ut i Tjetjenien

Tjetjenien

Annika Söder

Hbtq

Viktor Tatarintsev

Moskva

RFSL