Justitieministern: Sverigedemokraterna ljuger i debattartikeln

Jimmie Åkesson skriver i Wall Street Journal att Trump har rätt i sin bild av Sverige.

Men justitieminister Morgan Johansson menar att Sverigedemokraterna ljuger.

Regeringen kommer nu att svara med en egen debattartikel.

– Vi kommer att svara på SD:s förljugna bild av landet, säger Morgan Johansson.

Nu på morgonen, svensk tid, publicerade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson, gruppledare för partiets riksdagsgrupp, en debattartikel i amerikanska The Wall Street Journal.

Syftet med debattartikeln är att bekräfta Trumps bild av Sverige.

”Mr Trump överdrev inte Sveriges problem. Han förstår istället läget. Sverige har sedan 2014 tagit emot fler flyktingar per capita än något annat europeiskt land”, skriver Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson.

Johansson: SD ljuger

Det var i helgen som USA:s president Donald Trump gjorde ett uttalande om att Sverige har fått stora problem på grund av invandring.

Men Morgan Johansson (S), justitie- och migrationsminister, menar att Sverigedemokraterna ljuger.

– Vi verkar ha kommit till en punkt då sverigedemokraterna medvetet skadar Sverige genom att ljuga om oss i internationell media. Det är bedrövligt, säger Morgan Johansson.

– Den bilden de målar upp är fullständigt falsk. Man skapar en bild att Sverige är ett särskilt våldsamt land, samtidigt som alla internationella undersökningar visar att på precis motsatsen. Ett exempel är att det är fyra gånger så stor risk att bli utsatt för dödligt våld i USA som i Sverige.

Men många av påståendena stämmer, hur menar du då att de ljuger?

– Att inte redovisa totala fakta är också ett sätt att ljuga. Det vill säga att förtränga sånt som talar för den motsatta bilden, det är också ett sätt att förleda. Det är precis det man gjort, säger Johansson.

Regeringen svarar med debattartikel

Regeringen kommer nu att svara Åkesson och Karlsson med en ny debattartikel i The Wall Street Journal.

– Vi kommer att svara på SD:s förljugna bild av landet. Det är inte bra att svenskar ställes mot varandra, men den bilden får inte stå oemotsagd, säger Morgan Johansson.

– Den kommer troligtvis att vara klar inom några dagar. Men den är redan klar i mitt huvud.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) kommenterar debattartikeln på sociala medier.

”För att kalla sig ”Sverigevänner” verkar SD göra sitt bästa för att sprida en nattsvart och felaktig bild av Sverige”, skriver hon på Twitter.

”Kan kosta Sverige jobb”

Även Mikael Damberg, näringsminister (S), menar att SD svartmålar Sverige.

– Samtidigt som jag åker utomlands som näringsminister för att jobba hem mer investeringar till Sverige skriver Sverigedemokraterna artiklar i internationell press för att svartmåla Sverige, säger han.

Det är inte bra att Sverigedemokraterna sprider det här budskapet, menar Mikael Damberg.

– Det kan ju riskera att dra ned investeringar och kosta Sverige jobb. Så jag tycker att Anna Kinberg Batra har en del att svara på varför man ska samarbeta om näringspolitik med SD när de agerar på det här sättet internationellt, säger Damberg.

Publisert: