Politik

Svidande kritik mot Magdalena Anderssons hattbild

Av: 

Olof Svensson

SAMHÄLLE

Magdalena Andersson får hård kritik för att ha jämfört slöjtvånget i Iran med att bära hatt vid statsbesök.

I ett öppet brev anklagar en välkänd iransk kvinnorättsorganisation henne för att håna deras frihetskamp.

– Jag förstår att folk tagit illa upp och jag ber naturligtvis om ursäkt för detta, säger finansministern.

Kritiken mot finansminister Magdalena Andersson kommer efter att hon lagt upp en bild från mottagningen för Kanadas generalguvernör på slottet under måndagen. På bilden står hon och statsråden Åsa Regnér och Helene Hellmark Knutsson framför slottet, alla tre har hatt på sig. Bildtexten lyder: ”Vad tycker Björklund om att kvinnliga statsråd måste ha hatt på sig vid statsbesök”, en anspelning till L-ledarens kritik mot att de kvinnliga medlemmarna i delegationen i Iran bar slöja.

Den iranska kvinnorättsorganisationen ”My Stealthy Freedom” reagerar kraftigt på bilden. I ett öppet brev på Facebook anklagar de Magdalena Andersson för att håna kvinnor som kämpar för att få slippa bära slöja.

”Är du seriös?”

”Du hävdade att det är samma sak att bära hatt i Sverige som att ha huvudduk i Iran. Är du seriös?”, skriver organisationen. De publicerar också en bild som visar hur journalisten Masih Alinejad, som grundade rörelsen, blir slagen i ansiktet av en manlig religiös ledare för att hon inte bar sin hijab på rätt sätt.

I brevet anklagar organisationen Magdalena Andersson för att inte förstå skillnaden mellan att frivilligt bära hatt och att tvingas bära huvudduk.

”Har du någonsin i ditt liv tvingats bära hijab? Har du någonsin upplevt den brutala moralen som tvingar dig att täcka håret. Svaret är NEJ. Men det är tyvärr vardagen för millioner av iranier”, skriver ”My Stealthy Freedom” och tillägger att finansministern i och med bilden kränker alla kvinnor som kämpar mot slöjtvång.

  • Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Birgitta Ohlsson: ”Hån mot kvinnor”

Även från svenskt håll kommer kritik mot bilden. Den liberala riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson kallar bilden för ett ”huvudlöst hån mot kvinnor i Iran som kan straffas med tortyr om de vägrar bära slöja”.

I ett inlägg på Facebook ber Magdalena Andersson om ursäkt. Bilden var ett försök att ironisera över L-ledaren Jan Björklund som hon ansåg gjorde ”plakatpolitiska poäng på regeringens Iranbesök”, skriver hon.

”Min avsikt var naturligtvis aldrig att förminska förtrycket av slöjtvång. Ingen ska tveka om att jag står upp för jämställdhet och kvinnors rättigheter. Regeringen har i alla kontakter med Iran lyft kvinnors situation och mänskliga rättigheter i landet.” skriver hon.

I en skriftlig kommentar till Aftonbladet säger Magdalena Andersson att hon inser att inlägget inte blev bra.

– Jag förstår att folk tagit illa upp och jag ber naturligtvis om ursäkt för detta.

”My Stealthy Freedom” började som ett initiativ där kvinnor i Iran la upp bilder på Facebook där de poserar utan sjalar. I dag har rörelsen över en miljon ”gillare” på Facebook.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Svenska ministern bar slöja i Iran – väcker debatt

ÄMNEN I ARTIKELN

Politik

Magdalena Andersson

Birgitta Ohlsson

Iran

Åsa Regnér

Helene Hellmark Knutsson

Mänskliga rättigheter