Ny SD-topp utreds för kränkningar: ”Hon var livrädd”

SD-toppen Pavel Gamov lät sig bjudas på en resa till Ryssland av en av Putins nära förtrogna.

Nu anklagas han av en partikamrat för att upprepade gånger ha kränkt henne under Moskvavistelsen.

– Vi utreder anklagelserna, säger Henrik Vinge, Sverigedemokraternas presschef.

Pavel Gamov
Pavel Gamov

Pavel Gamov, riksdagsledamot och ordförande i SD Uppland, fick hård kritik när han åkte på en bjudresa till Moskva i mitten av september.

Han var på plats för att övervaka ett regionval. Till ryska medier sa han att han var ”imponerad av ryska rösträkningsmaskiner”.

För Aftonbladet berättade Gamov först att han fick omkostnaderna betalda av en nystartad polsk organisation – någonting organisationens ordförande förnekade bestämt i en intervju med Aftonbladet.

Moskvavistelsen bekostades av en stiftelse som leds av politikern Leonid Slutsky. Han är en av 20 nära medarbetare till Putin som 2014 hamnade på USA:s sanktionslista med anledning av Rysslands inblandning i kriget i Ukraina.

När Aftonbladet skulle konfrontera Gamov med de nya uppgifterna sjukskrev han sig.

”Uppenbart att ryska staten stod bakom”

Gamov åkte till Moskva mot partiets vilja – någonting som hade retat upp partiledningen. Ännu än en gång fick SD:s motståndare tillfälle att anklaga partiet för att gå Putins ärenden.

– Dessa anklagelser är oftast trams. Men i just det här fallet var det helt uppenbart att hela resan var finansierad av ryska staten, säger Chang Frick, redaktör på den högerpopulistiska tidningen Nyheter Idag.

Chang Frick, som har ett förflutet i SD, var med under större delen av resan och ska själv publicera ett långt reportage i Nyheter Idag.

Flera uppgiftslämnare har berättat om att Gamov ”uppfört sig mycket illa under resan”. Bland annat ska han ha krävt att värdorganisationen skulle bekosta hans vidlyftiga spritnotor i Moskva.

Partikamraten var livrädd

Han ska också ha betett sig illa mot en partikamrat som följde med på resan och som är anställd av SD.

– Jag har lämnat en redogörelse till partiet. Det är allt jag har att säga, berättar kvinnan för Aftonbladet.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska Gamov ha skrikit på kvinnan och använt kränkande tillmälen bland annat.

– Vid ett tillfälle bankade han på hennes dörr mitt i natten så att hotellvakterna fick ta honom därifrån. Hon ringde mig och grät. Hon var helt livrädd, säger Chang Frick.

Andra källor berättar att den osanktionerade Moskvaresan i kombination med partikamratens anmälan gör att Gamov har blivit en belastning för partiet.

– Förhoppningen var att han skulle sjukskriva sig under resten av mandatperioden och bara försvinna i periferin, säger en person med insyn.

SD: Vi utreder händelsen

Hur Gamovs politiska framtid ser ut är oklart. I måndags anmälde han till riksdagen att han är frisk.

– Han är formellt tillbaka men vi har ännu inte träffats. Vi vill förstås prata med honom om detta men det har inte varit möjligt under tiden han varit sjukskriven. Vi har tagit del av anklagelserna och utreder händelsen. Därefter kommer vi att bestämma hur vi ska agera, säger Henrik Vinge, SD:s presschef.

Aftonbladet har upprepade gånger sökt Gamov för en kommentar.

Här är största skandalerna inom SD
Publisert:

LÄS VIDARE