S: Fick bara en fika – klockan två på dagen

Av: Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

Socialdemokraterna anklagar Miljöpartiet för att svika sina väljare.

Enligt Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S) är det Daniel Helldén (MP) som drivit samarbetet med Alliansen till sin spets.

– Miljöpartiet är nu ett alliansparti. De har inte ens velat förhandla med oss. Det enda vi fick var en fika, klockan två på dagen, säger finansborgarråd Karin Wanngård.

Socialdemokraternas Karin Wanngård är inte förvånad över att MP byter block – vilket innebär att det blir maktskifte i Stockholm.

Enligt henne har MP:s Daniel Helldén, trafikborgarråd i Stockholm, drivit alliansspåret ända sedan valnatten.

– De som ska bli förvånade är de som röstat på Miljöpartiet. Vi vet att de ligger mer till vänster än de som röstat på Socialdemokraterna. Vi vet vad som händer när Alliansen får styra Stockholm. Det är privatiseringar och utförsäljningar. Det ska Miljöpartiet nu vara med och stötta.

Enligt uppgifter till Aftonbladet var frågan om miljözoner en anledning till att det sprack mellan S och MP. S ville inte gå med på att införa zonerna – något som Alliansen dock är positiv till.

Karin Wanngård delar inte alls den uppfattningen. S är positiva till miljözoner och har varit med i en grupp som arbetat med frågan, säger hon.

– Miljöpartiet har inte ens förhandlat med oss. Daniel Helldén har förhandlat med Alliansen. Det enda vi fick var en fika klockan två på dagen. Under gårdagen fick vi möjlighet att lämna ett bud, men vad de gjorde med det budet vet jag inte. säger hon.

1 av 5 | Foto: Magnus Sandberg
Centerpartiets gruppledare Karin Ernlun, Liberalernas gruppledare Lotta Edholm, Kristdemokraterna gruppledare Erik Slottner gruppledare, Moderaternas Anna König Jerlmyr och Miljöpartiets Daniel Helldén.

Budet från S innehöll enligt Wanngård frågor som rör ”hela det politiska spektrumet”. Till exempel satsningar på skola och välfärd och vikten av att inte sälja ut fler lägenheter.

– Det har de inte ens svarat på. De har inte ens velat förhandla, säger hon.

Är sista ordet sagt nu?

– Jag hoppas verkligen att MP:s medlemmar får säga sitt om detta. Det är en kraftig högergir för MP. De ingår nu i Alliansen.

Publicerad:

LÄS VIDARE