Alliansen bjuder in Stefan Löfven till samtal

Val 2018: Öppnar upp för blocköverskridande samarbete

Socialdemokraterna har bjudit in alliansledarna för regeringssamtal – men de borgerliga avvisade inviten.

Nu bjuder Alliansen i sin tur in statsminister Stefan Löfven.

”Vi vill bygga en Alliansregering på samarbete över blockgränsen”, skriver de på DN Debatt.

– Det visar att de är stressade, säger en S-källa.

I efterdyningarna av söndagens låsta valläge bekräftade Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Anders Ygeman, under tisdagen att partiet inlett sonderingar i regeringsfrågan.

– Vi tar kontakt med alla partier utom SD, men hur och vad vi säger i de kontakterna behåller vi för oss själva, säger han till Aftonbladet.

Dock valde de borgerliga ledarna att direkt avvisa inviten. Under onsdagsmorgonen skickade de i sin tur en egen inbjudan, som förmedlades på DN Debatt.

Vill ha samarbete över blockgränsen

”Vi vill bygga en Alliansregering på samarbete över blockgränsen. Sverige behöver en stabil ekonomisk politik och stora, långsiktiga politiska reformer som kräver ett brett parlamentariskt stöd för att kunna genomföras. Vi har goda erfarenheter av sådana överenskommelser sedan tidigare, under såväl Alliansens som Socialdemokraternas ledarskap”, skriver alliansledarna.

Vidare skriver de att Alliansens gemensamma reformagenda utgör den politiska basen för deras prioriteringar:

”Men vi kommer naturligtvis också vara öppna för andra kompromisser som bidrar till att lösa stora svenska problem. Några exempel på sådana reformområden kan vara migration, bostadspolitik, förbättrade pensioner och svensk försvars- och säkerhetspolitik.

Avslutningsvis tillägger de att samtalen borde äga rum när det definitiva valresultatet kommit.

Varken V eller SD får inflytande

Förutom inbjudan skriver alliansledarna att man kommer att nominera en egen kandidat till uppdraget som riksdagens talman. Bland de namn som tidigare nämnts i spekulationerna finns moderaterna Andreas Norlén, KU:s ordförande, samt Beatrice Ask, tidigare bland annat justitieminister.

Alliansen skriver dessutom att man inte kommer att låta varken Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet få inflytande över en ny regerings politiska inriktning.

”Däremot kommer de naturligtvis precis som i dag delta i riksdagsarbetet enligt de spelregler som gäller där, till exempel parlamentariska utredningar och beredningar”.

Alliansen kommer inte heller att ingå några nya ”decemberöverenskommelser”.

Stefan Löfven.
Stefan Löfven.

S-källa: ”De är stressade”

Aftonbladet har talat med källor inom Socialdemokraterna om hur man tar emot Alliansens inbjudan.

Flera framhåller att Stefan Löfven upprepade gånger har sträckt ut en hand över blockgränsen men påminner också om hans ord i samband med en radiodebatt i valrörelsen, om att stödja en alliansregering som är mindre än de rödgröna.

– Glöm det, svarade han då på rak fråga av Annie Lööf (C).

Att Alliansens inbjudan kommer just i dag tolkar en S-källa som ett bevis på att de borgerliga partiledarna är pressade. Under eftermiddagen väntas rösträkningen bli klar och ett slutligt valresultat kan fastställas.

– Det visar att de är stressade, säger en S-källa.

– De vill skynda sig och hålla presskonferens innan rösträkningen är klar eftersom de fattar att de förlorar initiativet mot väljarna därefter, om de fortfarande är mindre än oss.

Socialdemokraterna väntas kommentera Alliansens besked efter presskonferensen.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Publisert:

LÄS VIDARE