S-topparnas skarpa brev ska stoppa fler skandaler

avAnette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Ett skarpt formulerat brev skickades på tisdagskvällen till alla socialdemokratiska partidistrikt i landet, kan Aftonbladet avslöja.

Budskapet är: Det som hände i Sävsjö får inte ske igen.

”Nu förväntar vi oss att alla tar ansvar för att säkerställa att våra företrädare lever upp till våra högt ställda krav”, skriver Lena Rådström Baastad och Anders Ygeman.

Under tisdagen avslöjades att en medlem i S i Sävsjö har spridit falska uppgifter om Moderaterna och Sverigedemokraterna på Facebook. I en text, som var skriven på arabiska, sades bland annat att partierna vill skapa konflikter mellan muslimer och svenskar, stänga moskéer och förbjuda slöja.

Skandalen kunde inte ha kommit mer olägligt för Socialdemokraterna. Partiet slåss just nu för att övertyga väljarna och få behålla regeringsmakten.

Därmed tog man genast avstånd från det som skett i Sävsjö – och uppmanade också sin medlem att dra tillbaka sin kandidatur till fullmäktige i kommunen.

1 av 3

Läxar upp i brev

Men nu kan Aftonbladet avslöja att skandalen fått ytterligare konsekvenser. Under kvällen skickade partisekreteraren Lena Rådström Baastad och gruppledaren Anders Ygeman ett skarpt formulerat brev till hela partiorganisationen.

Aftonbladet har kommit över skrivelsen, som är ställd till partidistriktens respektive ordförande.

Brevet inleds med ett konstaterande att S nu är inne i slutskedet av ”en väldigt viktig valrörelse” och att granskningen av enskilda företrädare därmed får allt större uppmärksamhet.

Rådström Baastad och Ygeman slår fast att S har haft processer där man tagit fram kandidater till olika positioner i partiet och att det är viktigt att dessa respekterar förtroendet som det innebär. Men också att de följer ”de värderingar som vägleder det socialdemokratiska partiet”.

”Inte acceptabelt”

Därefter skriver S-topparna:

”Vi har nu haft några incidenter där kandidater inte levt upp till vad vi kräver av en socialdemokratisk företrädare och det är inte acceptabelt”.

Rådström Baastad och Ygeman menar att de som inte klarar kraven inte kan stå på listorna för S eller i vissa fall inte heller kvarstå som medlemmar i partiet.

De konstaterar dessutom att de förväntar sig att alla tar ansvar och ser till att partiets krav nu efterlevs.

Ska agera snabbt och resolut

Rådström Baastad och Ygeman avslutar brevet med att tydligt inskärpa vad som måste göras när någon gör fel. Att det handlar om att reagera genast och hårt.

”Om något händer måste vi agera snabbt och resolut. Och om det sker något som gör att en kandidat inte längre uppbär vårt förtroende så ska det innebära att denne omedelbart lämnar sin kandidatur”, skriver S-topparna.

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer reagerade på tisdagen starkt på avslöjandet om skandalen i Sävsjö. Han krävde då att partiledningen i S skulle gå till botten med det inträffade.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publicerad: