Internt bråk i SD – distrikt kritisk mot partiledningen

avKenan Habul, Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Det bråkas internt inom Sverigedemokraterna inför att riksdagslistan ska spikas i nästa vecka.

Nu riktar partidistriktet i Norrbotten hård kritik mot partiledningen – efter att man körts över.

– Jag börjar ju själv ifrågasätta och undra varför man inte pratar med oss, säger Robert Håkansson, SD-ordförande i Norrbotten.

När Sverigedemokraterna i nästa vecka samlas för valkonferens ska listan med kandidater inför höstens riksdagsval spikas. Valberedningens förslag på 60 namn har redan väckt stor uppmärksamhet då flera tunga namn inte finns med.

Det handlar bland annat om Kent Ekeroth, men även före detta partiledaren Mikael Jansson och Linus Bylund, som tidigare var Jimmie Åkessons närmaste man.

1 av 3 | Foto: Björn Lindgren/TT
Robert Håkansson, SD-ordförande i Norrbotten kritiserar partiledningen.

Men även andra namn på listan är omdiskuterade. I flera artiklar har Norrländska Socialdemokraten rapporterat om att det pyr ett missnöje inom SD:s disktrikt i Norrbotten.

Kandidater bjöds på hemlig kryssning

Efter att ledamoten Jeff Ahl från Norrbotten meddelat att han inte kandiderar igen ville både den lokala valberedningen och distriktsstyrelsen i stället att Robert Lund skulle stå på listan.

Men när namnen presenterades i förra veckan hade valberedningen på nationell nivå i stället satt dit Eric Palmqvist som enda namn från Norrbotten på riksdagslistan – mot distriktets vilja.

Dessutom bjöds Palmqvist av SD-stoppen Paula Bieler med på en av partiledningen arrangerad hemlig kryssning, där bland annat kandidater till riksdagen drillades och utbildades. Resan skedde bakom ryggen på den lokala SD-ledningen i Norrbotten, vilket NSD rapporterat om.

”Partiledningen struntade i dialogen med oss”

Robert Håkansson, SD-ordförande i Norrbotten, säger sig inte ha några synpunkter på att partiledningen vill titta närmare på riksdagskandidaterna på en kryssning.

– Men man måste berätta vad som händer, annars blir det bara konflikter. Det här ger inte en bra bild av partiet utåt. Jag börjar ju själv ifrågasätta och undra varför partiledningen inte pratar med oss och säger hur man tänkt göra, säger han.

Han säger att hans distrikt tidigare haft en god relation med partiledningen i Stockholm.

– Men tydligen har man nu fullkomligt struntat i att ta dialogen med oss.

Överkörda av partiledningen

Han gillar inte alls att partiledningen valde att gå en helt annan väg än SD Norrbotten.

– I vårt fall är det så att våra medlemmar i Norrbotten som har valt oss att företräda dem. Både vi och valberedningen har dragit slutsatsen att föreslå ett helt annat namn än som nu står på listan.

Han säger att personer från hans distrikt kommer att ta upp ärendet på valkonferensen.

– Det skulle förvåna mig om det här inte kommer upp, det här fallet och även liknande historier från andra håll, säger Håkansson.

Missnöjda får ställa upp med alternativlista

Riksdagsledamoten Josef Fransson sitter i SD:s centrala valberedning. Så här säger han om Robert Håkanssons kritik:

– Valberedningen har försökt att få fram bästa möjliga lag. Men vill man göra ändringar då får man ställa upp med en alternativlista på valkonferensen och försöka vinna stöd för den.

Att valberedningen valde att gå emot distriktet och sätta Erik Palmkvist på rikslistan är inget konstigt, menar Fransson.

– Vi har fått upp ögonen för honom som en god representant för partiet. Och från valberedningens sida tror vi att han skulle fungera utmärkt i riksdagsgruppen med den dynamiken vi har där, säger Josef Fransson.

Förutom vallistan är Robert Håkansson även kritisk till att partiet bjöd ett 40-tal kandidater på en hemlig kryssning utan den lokala SD-ledningens vetskap.

”Onödigt att prata öppet om det”

Paula Bieler, ledamot av verkställande utskottet, var en av dem som höll i resan.

– Det har varit ett missförstånd, jag vet inte vad som hände där, att distriktsordföranden inte fick veta. Någonstans föll informationen bort, säger hon.

Kandidaterna som bjöds till kryssningen uppmanades att ”ligga lågt”, men det var av omsorg för de inbjudna, enligt Bieler.

– Vi har sagt att i och med att det är ett tidigt skede och att man inte vet vilka som ska hamna på listorna, då är det kanske onödigt att prata öppet, då kommer det bara att bli en massa småsinthet och diskussioner kring någonting som egentligen är ganska okontroversiellt, säger hon.

Här röstade flest på SD i riksdagsvalet 2014 00:31
ARTIKELN HANDLAR OM