Valstrategin visar – Miljöpartiet vill sno väljare från S

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

SAMHÄLLE

Miljöpartiet ska bråka mer om klimatet, visar de grönas valstrategi.

Och man hoppas sno väljare från regeringspartnern Socialdemokraterna.

– Vi vill visa att samhället inte är så svart som en del vill måla upp, säger Amanda Lind, partisekreterare (MP).

Miljö, klimat och det gröna samhällsbygget blir viktigaste frågorna för Miljöpartiet i valrörelsen. Det visar partiets valstrategi som Aftonbladet har tagit del av.

MP planerar att skruva upp tonläget i klimatdebatten och ta fler konflikter med sina politiska motståndare, framför allt Moderaterna och Centerpartiet.

– Miljö och klimat är den mest avgörande framtidsfrågan för mänskligheten. Och det är en fråga där vi tycker att Sverige ska ta ledarskapet. Vi tycker dessutom att MP har den bästa politiken för att göra det, säger Amanda Lind.

Motvikt till ”onyanserad bild”

MP:s företrädare ska lyfta fram partiets vision för ett grönt samhälle, där man bryr sig om både miljö och människa. Och parollen ”Nu. Klimatet kan inte vänta” kommer följa med under hela valrörelsen.

Men det blir inte bara miljö, framhåller partisekreteraren. Även andra politikområden ska avhandlas.

Den andra delen av MP:s prioriteringar handlar om att stå för en ljusare bild av samhället än andra partier. Man vill vara en motvikt till ökande högerextremism och populism och samtidigt lyfta fram andra debattämnen än brott, straff och otrygghet, som MP menar att andra partier fokuserar på.

I valstrategin skriver man:

”Flera partier fokuserar i sin kommunikation på att måla upp problem, och tävlar om att måla Sverige i så svarta färger som möjligt. Under valåret väntas detta fokus bli ännu tydligare.

Miljöpartiet bör i valrörelsen fungera som en motvikt till denna onyanserade bild.”

– Vi vill stå för framtidstro och visa att det går att lösa de utmaningar vi står inför, säger Lind.

Vill locka S-väljare

Miljöpartiets regeringspartner Socialdemokraterna är ett av de partier som lyfter fram lag och ordning som viktigaste frågor i valet. Även Moderaterna och Sverigedemokraterna lägger stor tyngd vid detta.

Hoppas ni alltså vinna över S-väljare som inte gillar deras omsvägning?

– Vi vill vara en tydlig röst för framtidstro, solidaritet och social rättvisa. Då hoppas vi så klart att alla de gröna väljare som ser att det är viktigt och också vill ha ett tydligt värderingsdrivet parti, väljer att rösta på oss.

I senaste Aftonbladet/Inizio får Miljöpartiet stöd av 3,2 procent av väljarna och ligger därmed långt under sitt valresultat på 6,9 procent. De gröna skulle åka ur riksdagen om det var val i dag.

Ska öka i valet


Vad ska ni göra för att klara er kvar i riksdagen?

– Vi ska vara tydliga med vår politik och lägga vassa förslag. Och vi ska vara tydliga med våra värderingar och att vi står för en mer positiv framtid, säger Amanda Lind.

Har ni rätt företrädare?

– Ja vi har fantastiska språkrör och vi kommer att tagga upp i hela partiet nu inför valet. Vi känner en stark ”go-känsla” i kampanjorganisationen.

Hur många procent får ni i valet?

– Jag hoppas att vi får mer än vi fick i förra valet.

De gröna planerar att gå fram med ett eget manifest med politiska prioriteringar inför valet, men med förhoppningen om att fortsätta samarbetet med S även nästa mandatperiod.

Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!


Här är frågorna som Miljöpartiet ska prioritera i valet:

• Miljö och klimat: Alla goda krafter ska samlas för att minska klimatutsläpp, klara miljömålen och ställa om samhället inom naturens ramar.

• Det gröna samhällsbygget, miljö och människa: Bilden av MP som ett parti som bryr sig om både miljö och människa ska stärkas. Man ska visa hur partiets politik för miljön hänger ihop med ett modernt, rättvist, jämställt och socialt hållbart samhälle.

• Vara motpol andra partiers allt för mörka bild av samhället och till ökande högerextremism och populism. Detta ska bland annat ske genom saklighet och fakta.

Publicerad:

LÄS VIDARE