Klar majoritet för ett tiggeri-förbud

En klar majoritet av svenska folket är för ett tiggeriförbud.

Det visar en opinionsundersökning från Aftonbladet/Inizio.

– Det är en kraftig svängning i opinionen, säger Karin Nelsson, opinionschef på Inizio.

Regeringen överväger att införa tiggeriförbud i Sverige. Civilminister Ardalan Shekarabi (S) vill särskilt granska hur sådana modeller fungerar i grannländer som Norge och Danmark.

Frågan blev efter Shekarabis utspel hett omdebatterad och mötte starkt motstånd från flera av Miljöpartiets företrädare.

"Tiggeri är inte ett brott i Sverige och regeringen avser inte att ändra denna lagstiftning", skrev MP:s gruppledare Maria Ferm bland annat.

”Kraftig svängning”

När Aftonbladet/Inizio i september 2014 ställde frågan om ett tiggeriförbud tyckte bara 36 procent av väljarna att det var ett bra förslag.

Nu, nästan två år senare, har den siffran ökat till 57 procent.

– Det är en kraftig svängning i opinionen. Det hänger samman med att det här varit uppe till diskussion, både tiggeriet i sig men också att vi haft en flykting- och invandringspolitik där tiggarna diskuterats när det gäller bostäder och hur man integrerar utsatta människor, säger Karin Nelsson på Inizio.

”Omogen opinion”

Att det här finns i människors medvetande syns i de öppna svar som finns med i Inizios undersökning.

– Tidigare var det en mer omogen opinion, man hade få argument till varför man var för eller emot ett tiggeriförbud. Men nu är det ganska fylliga svar som man ger. Det handlar inte bara längre om att "de ska inte vara här", utan här finns också resonemang om att hjälpa stödorganisationer i stället. Sådana svar såg vi inte tidigare, säger Karin Nelsson.

Stödet för ett tiggeriförbud är störst inom SD och allianspartierna. Inom S väger det jämnt.

– Regeringen går inte riktigt i takt med sina väljare, men hos Socialdemokraterna är 39 procent för och 40 procent mot. Hos V och MP är motståndet mer kompakt – bara 13 procent inom V är för. Motsvarande siffra hos MP är 14 procent.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN