Aida Hadzialic: ”Helt oacceptabelt”

Av: Anette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

MP-företrädaren Yasri Khans vägran att ta i hand väcker starka känslor – även i regeringen.

Ministern Aida Hadzialic (S) reagerar mycket kraftigt på agerandet.

– Jag är förbannad, det här är helt oacceptabelt. I Sverige behandlar vi män och kvinnor lika, säger hon.

Yasri Khan, ordförande i Svenska muslimer för fred och rättvisa, var föreslagen som ledamot i Miljöpartiets partistyrelse men har nu valt att dra tillbaka sin kandidatur. Att han vägrade ta en kvinnlig reporter från TV4 i hand i samband med en intervju har väckt starka reaktioner både inom och utanför Miljöpartiet. 

"Makthavare som påverkar unga"

En som reagerar är gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic.

– Jag är mycket upprörd över detta. Vi måste verkligen slå fast att vi i det här landet behandlar män och kvinnor lika. Idén om jämställdhet är universell, säger hon.

– Om den här sortens ojämställda beteenden får fäste bland unga så inordnas de under patriarkala fästen. Det här är en ung makthavare som påverkar många.

"Måste sätta stopp"

Enligt Aida Hadzialic kan man aldrig acceptera sådant här i Sverige.

– Uppenbarligen finns det exempel på de som gör så här, de är återkommande. Vi måste sätta stopp för alla yttringar som pekar på att man behandlar män och kvinnor på olika sätt.

Aida Hadzialic är själv muslim med rötterna i Bosnien-Hercegovina.

– Jag, min mamma och min mormor, många släktled bakåt har vi varit starka, självständiga kvinnor. Jag är uppfostrad i att tro på jämställdhet och jag står upp för det, säger hon.

– Det gör jag både som person och som representant för regeringen, som är feministisk och står upp för de svenska värderingarna.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN