Tiggarnas situation

Löfven om tiggeri: Vi är beredda att göra mer

Av: 

Anette Holmqvist

SAMHÄLLE

ÖREBRO. Göran Persson vill ha ett tiggeriförbud.

Stefan Löfven delar den forne statsministerns analys – men vill se andra lösningar på problemet.

Samtidigt utesluter inte heller Löfven att det kan krävas mer.

– Vi är beredda att göra mer för att ingen människa ska behöva tigga, men exakt vad det innebär får vi återkomma till, säger han.

Ex-statsministern Göran Persson fick stora rubriker tidigare i veckan när han ville gå betydligt längre än sitt parti i tiggerifrågan.

– Inför ett generellt förbud att tigga, men ge möjlighet för kommunerna att ge dispens. Något sånt, skulle man ju kunna tänka sig, sa han till SvD.

Uttalandet har fått skarp kritik från en rad ledande S-företrädare. Men Stefan Löfven valde en mer diplomatisk linje när fick frågor om Perssons ord.

– Jag delar helt Göran Perssons analys av det inhumana i att människor måste tigga, säger han.

”Framtiden ligger i hemländerna”

Därefter framhöll han de samarbetsavtal som regeringen har tecknat med Rumänien och Bulgarien, för att minska EU-medborgarnas utsatthet.

– Framtiden för de som tigger ligger i deras hemländer, Rumänien och Bulgarien framför allt, så att barnen får skolgång och de vuxna jobb och social trygghet. Det gäller i första hand.

Samtidigt menade Stefan Löfven att det kan komma att krävas mer.

– Vi är beredda att göra mer för att vi ska ha ett samhälle där inte någon människa behöver tigga. Men exakt vad det innebär det får vi i så fall återkomma till.

Kan det handla om ett tiggeriförbud?

– Som sagt, i så fall får vi återkomma till vad det kan handla om. Nu gäller det att se till de åtgärder vi har gjort. Jag bedömer att de kommer att få verkan. Det viktigaste vi behöver göra för människor som tigger är att de kan utveckla sina egna liv.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Tiggarnas situation

Göran Persson

Stefan Löfven

Rumänien

Bulgarien