Mehmet Kaplans skandalmiddag

Ex-språkrör till försvar för Kaplan

Av: 

Anette Holmqvist

Miljörpartiets ex-språkrör Peter Eriksson.
Miljörpartiets ex-språkrör Peter Eriksson.

SAMHÄLLE

Ex-språkröret Peter Eriksson är arg och ledsen efter Mehmet Kaplans avgång.

Han menar att avslöjandena kring partikamraten har fått orimliga konsekvenser.

– Jag känner Mehmet sedan väldigt många år tillbaka och upplever honom som en av de mer hedervärda personerna i svensk politik.

Tidigare i dag stod det klart att bostads- och it-minister Mehmet Kaplan (MP) lämnar regeringen. Avslöjandena kring hans deltagande i en middag där även högerextrema Grå Vargarna deltog och hans tidigare jämförelser av Israel med Nazi-Tyskland blev till slut för mycket.

Beskedet har väckt starka känslor inom Miljöpartiet.

”Hedervärd person”

Mehmet Kaplan har ett stort förtroende hos många inom MP. Bland dessa finns Peter Eriksson, tidigare språkrör och nu EU-parlamentariker i Bryssel.

– Jag är både ledsen och förbannad för jag tycker det här är en orimlig utveckling. Jag känner Mehmet sedan väldigt många år tillbaka och upplever honom som en av de mer hedervärda personerna i svensk politik. Jag känner till en hel del som är beredda att ljuga sig blå i ansiktet men han hör inte till den kategorin, säger Eriksson.

Ex-språkröret framhåller att han hade hoppats att Mehmet Kaplan skulle stanna kvar, vilket han också framfört till honom.

”Obehagliga insinuationer”

Peter Eriksson är mycket kritisk till den bild som målats upp i media av Kaplan.

– Jag tycker den bilden är helt orimlig, det är helt fel. Insinuationerna om att han skulle ha en hemlig agenda är väldigt obehaglig, säger han.

Eriksson menar att man ställer orimliga krav om man anser att en minister ska veta exakt vilka personer som ska gå på en tillställning.

– Det är klart att han kunde ha haft medarbetare som gjorde det, men det är inte ett förhållningssätt som vi i Miljöpartiet är vana vid att ha med omvärlden.

Finns fog för självkritik

Samtidigt framhåller ex-språkröret att det i den frågan kan finnas fog för självkritik.

– Det kan vara så att vi är lite för snälla och godtrogna och inte ifrågasätter människor som har kontakt med oss. Det kan vara en erfarenhet och kunskap vi får dra om riskerna med att vara minister.

Partisekreteraren: Fruktansvärt tråkigt

Även Anders Wallner, avgående partisekreterare för MP, går till Kaplans försvar. I en status på Facebook skriver han bland annat:

"Jag tycker därför att det är fruktansvärt tråkigt att Mehmet har valt att lämna sitt uppdrag som statsråd. Jag respekterar dock hans beslut utifrån den starkt negativa bilden av honom som uppstått.

Jag hoppas att jag får arbeta med honom igen. Och att fler får göra det, så att deras bild av honom kan få bli mer sanningsenlig än den som målats upp av medier och våra politiska motståndare."

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Mehmet Kaplans skandalmiddag

Peter Eriksson

Mehmet Kaplan

Miljöpartiet