Spelet om regeringsmakten

Vänsterpartiet i ödesmöte om Löfvens framtid

Vänsterpartiet ger besked om inställningen till Löfven i morgon

Av: 

Gustaf Tronarp

Hans Österman

SAMHÄLLE

Socialdemokraternas Stefan Löfven har lagt sitt bud till Vänsterpartiet.

Partistyrelsen möttes under tisdagskvällen för att avgöra om det räcker.

I morgon lämnar Jonas Sjöstedt besked om hur partiet kommer att rösta i riksdagen.

Konstruktiva och bra samtal. Så beskrev den socialdemokratiska partiledaren Stefan Löfven de hemliga överläggningar som han hade med Vänsterledaren Jonas Sjöstedt under tisdagseftermiddagen.

Vad de två har diskuterat är okänt, och Löfven är inte övertygad om att det han erbjudit V kommer att räcka för att partiet ska släppa fram honom som statsminister.

– Nej, jag kan inte vara säker på det, sa han efter mötet.

Telefonmöte i partistyrelsen

Under tisdagskvällen presenterade Jonas Sjöstedt budet från S för sin partistyrelse som fäller avgörandet i frågan.

Enligt Expressen var telefonmötet över vid 21.30-tiden och varade i två timmar. Därmed skulle mötet ha varit en och halv timme kortare än när partistyrelsen i söndags beslutade att säga nej till Löfven – något som avslöjades på en presskonferens av Jonas Sjöstedt på måndagen.

Dagens Nyheter rapporterade tidigare under tisdagen att det ska finnas ledamöter i partistyrelsen som vill att V ska rösta nej till Löfven även på fredag. De uppges dock vara i minoritet.

Källor uppger för Aftonbladet att Vänsterpartiets riksdagsgrupp ska samlas under onsdagsmorgonen. Jonas Sjöstedt träffar sedan talmannen Andreas Norlén klockan 10.10. Planen är att V-ledaren efter det ska hålla en pressträff där han meddelar hur hans parti kommer att agera.

”Då faller överenskommelsen”

Sjöstedt och flera andra tunga V-företrädare har varit mycket kritiska mot överenskommelsen som Socialdemokraterna har slutit med Centern, Liberalerna och Miljöpartiet.

Den innehåller en politik som i stora delar går emot V:s kärnvärden. I dokumentet finns också en klausul som slår fast att Vänstern ska hållas utanför politiskt inflytande under mandatperioden.

C och L har slagit fast att det inte går att rucka på uppgörelsen.

– Jag förstår att Löfven har behov av att prata med Vänsterpartiet eftersom han uppenbarligen inte har gjort det tidigare, säger Johan Pehrson, Liberal riksdagsledamot och medlem av partistyrelsen.

– Men det kommer inte att tillkomma några punkter som det står V på. Då faller överenskommelsen, och det vet Löfven.

Vill trygga reformer

Det V främst vill ha i samtalen med S är utfästelser om att partiet kommer att ha möjlighet till inflytande i frågor som ligger utanför fyrpartiuppgörelsens område. Enligt Aftonbladets uppgifter är det också centralt att de reformer som drevs igenom under förra mandatperioden blir kvar. Bland de viktigaste är avdragsrätten för fackföreningsavgifter, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Det kan dock bli en svår sak att få till. S/MP/C/L-uppgörelsen innebär nämligen att V inte ska få något inflytande över budgeten. En av dem som noterat detta är den tidigare moderata partiledaren Carl Bildt. På Twitter skriver han:

”Det är en solklar budgetfråga och enligt Januariöverenskommelsen måste Centern och Liberalerna vara med i uppgörelsen. Den som lever får se.”

ANNONS

20% på solskydd från ACO Sun - solsäkert för hela familjen!

Extern länk från MEDS

Köp här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Spelet om regeringsmakten

LÄS VIDARE

Stefan Löfven om mötet med Sjöstedt: Konstruktiva samtal

ÄMNEN I ARTIKELN

Spelet om regeringsmakten

Förhandlingarna om regeringsmakten

Jonas Sjöstedt

Stefan Löfven

Vänsterpartiet