Socialdemokraternas kris

S-kvinna: Juholt är ett hot mot demokratin

Av: 

Johanna Schreiber

SAMHÄLLE

Ett hot mot partiet.

Och ett hot mot hela vår demokrati.

Nu går Johanna Graf och ytterligare fyra S-profiler till angrepp mot Håkan Juholts beteende.

"Låt oss säga att det gått till som han säger. Fram tonar då en bild av en person som ändå inte tycker att det är det minsta anmärkningsvärt att riksdagen betalar hela hyran + elräkningen för honom och hans sambo". Det skriver socialdemokratiska oppositionsrådet Johanna Graf tillsammans med fyra andra socialdemokrater i Svenska Dagbladet i dag.

Johanna Graf och hennes medförfattare menar alltså att Juholts agerande är lika oförsvarligt oavsett om han har ljugit eller talat sanning. Moment 22-problematiken drabbar enligt Graf och hennes medförfattare inte bara partiledaren själv, utan försvårar även deras eget politiska arbete.

"Företrädare ska inte ständigt befinna sig på defensiven, intvingade i ett hörn."

Varje fredag sitter Graf på ett café i Solna centrum för att vara tillgänglig för sina väljare. Efter att Solnas kommunalråd Lars-Erik Salminen var inblandad i en muthärva kring bygget av Solna Swedbank Arena, och senare avgick, har hon gjort korruption till en av sina hjärtefrågor.

"Det som gör oss mest ledsna är att förutsättningarna för det vi aktivt sysslar med varje dag; att slåss mot korruptionskulturen och kämpa för ett rättvist samhälle, försämras varje gång en affär av denna typ uppdagas".

De anser därför att Håkan Juholts agerande inte bara är ett hot mot Socialdemokraterna som parti, utan hela det demokratiska samhället.

Debattörerna:

Johanna Graf, oppositionsråd (S) Solna

Jonas Morian frilansskribent och kommunikationsrådgivare

Sandro Wennberg, fritidspolitiker (S) Värmdö och konsult

Johan Westerholm, fritidspolitiker (S) Norrtälje

Alexandra Einerstam, fritidspolitiker (S) Stockholm

Så tycker de:

Bilden av Juholt har försämrats oavsett om han ljuger eller talar sanning.

Att Juholt påstår att "någon är ute efter mig" är ett oseriöst sätt att förhålla sig det som inträffat.

Krisen i Socialdemokraterna har djupnat sedan Juholt tillträdde som partiledare. Bland annat på grund av Libyenfrågan, och att samma helg han tackade nej till att synas ihop med Jimmie Åkesson i en tv-studio, tycktes andra ledande socialdemokrater ha anammat ett förslag från SD i frågan om svenskt medborgarskap.

Socialdemokraternas grundvärderingar handlar om att göra sin plikt, och först därefter kräva sin rätt - man anser att Juholt inte har följt dessa grundvärderingar.

Politiska företrädare ska inte ständigt befinna sig på defensiven och intvingade i ett hörn av dåligt förberedda och usel förankrade förslag.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Socialdemokraternas kris

Socialdemokraterna