Kent Ekeroth lämnar justitieutskottet

Kent Ekeroth lämnar sin plats i justitieutskottet.

Det säger han till den främlingsfientliga sajten Samhällsnytt.

– Om Jimmie nu känner så starkt att jag inte borde sitta i justitieutskottet så kommer jag lämna den platsen, säger SD-ledamoten.

I dag friade Svea hovrätt Kent Ekeroth för misshandel i en krogkö den 24 november förra året. Därmed gjorde man en annan bedömning än tingsrätten och ogillade åtalet.

”Hovrätten anser, i motsats till tingsrätten, att åklagaren inte har motbevisat Kent Ekeroths invändning om nödvärn”, skriver man i ett pressmeddelande.

”Hovrätten har också funnit att det våld som som Kent Ekeroth använt inte varit uppenbart oförsvarligt, även om det i och för sig hade varit möjligt för honom att avlägsna sig från platsen. Hovrätten har därför frikänt Kent Ekeroth från åtalet för ringa misshandel samt lämnat målsägandens skadeståndsyrkande utan bifall.”

”Delar inte deras analys”

Nu säger Kent Ekeroth till sajten Samhällsnytt att han lämnar sin plats i justitieutskottet på partiledningens uppmaning, trots att han inte tycker det är berättigat.

– Jag delar inte deras analys. Domen visar alltså att jag är oskyldig och även att det faktiskt var jag som blev utsatt. Deras motivering är att jag ”varit i liknande situationer tidigare” – men vad de verkar ha missat är att det är jag som blivit attackerad varje gång.

– Men om Jimmie nu känner så starkt att jag inte borde sitta i justitieutskottet så kommer jag lämna den platsen. Han berättar också att han kommer att kandidera till riksdagen.

Han meddelar också att han kommer att kandidera till riksdagen i valet nästa år.

– Ja, jag ser ingen anledning att ändra min inställning i den frågan i dagsläget. Som många sagt så har jag varit en av de mer aktiva och drivande och stått för mycket politikutveckling, säger Kent Ekeroth till Samnytt.

En SD-källa med insyn säger till Aftonbladet att hovrättens beslut inte spelar någon större roll för Ekeroths framtid i partiet.

– Uppfattningen i partiet är att Kent Ekeroth inte är den typen av företrädare som man ser att partiet behöver inför 2018.

Uppmanar Ekeroth att lämna

Enligt vad Aftonbladet är uppfattningen inom SD att Ekeroth spelade en stor roll inför partiets inträde i riksdagen 2010. Men hans hårda retorik och hans återkommande inblandning i skandaler ses i dag som ett hinder när SD försöker nå inflytande genom samarbete med andra partier.

– Det sägs internt i partiet att han inte är aktuell för att vara med på riksdagslistan över huvud taget inför valet 2018, säger en SD-källa.

 

LÄS OCKSÅ: Största skandalerna inom SD

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN