Ulf Kristersson

Kristerssons kamp för att ta revansch

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

ENKÖPING. Efter höstens förlustval har det mesta gått snett för Ulf Kristersson.

Nu kampanjar M-ledaren hårt för att ta revansch i söndagens EU-val.

– Nu har borgerliga människor en ny chans att rösta på stabilt borgerliga partier som vill föra borgerlig politik hela vägen, säger han.

Det återstår bara dagar till söndagens val till EU-parlamentet när M-ledaren Ulf Kristersson kliver upp på scenen på Stora torget i Enköping.

Under tjugo minuter försöker han och Jessica Polfjärd, en av partiets toppkandidater, att entusiasmera publiken.

När Aftonbladet pratar med väljare som passerar säger flera att de ska rösta, men att de mest är intresserade av sådant som EU inte bestämmer om, som sjukvård och bensinpriser.

På scenen går Kristersson till attack mot Socialdemokraterna och de partier som målar upp EU-valet som en kamp mot högerextremismen på europeisk nivå.

– Det svenska valet handlar om vad svenska parlamentariker gör för Sverige i Europa. Allt annat är trams.

I konflikt med KD

Höstens riksdagsval slutade inte alls som Kristersson tänkt sig. Han vann inte statsministerposten och fick se Alliansen splittras.

Sedan dess har motgångarna fortsatt när opinionssiffrorna sjunkit.

M-ledaren är i desperat behov av en framgång. Han kampanjar nu hårt och har till och med i hamnat i konflikt med vännerna i KD om abortfrågan.

Den senaste tiden har de partier dit M-väljarna gått, KD och SD, skakats av skandaler. Söndagens val är en chans till revansch för Kristersson och hans sargade parti.

– Ja, eller en revansch för väljarna kan man väl säga, säger M-ledaren när han slår sig ned för en intervju efter mötet.

Han fortsätter:

– Nu har borgerliga människor en ny chans att rösta på stabilt borgerliga partier som vill föra borgerlig politik hela vägen, från lokalpolitiken via Sverige in i Europa. Vi har alltid stått upp för europeiskt samarbete och vi vill syssla med sakfrågor.

Partiets mål är att öka jämfört med EU-valet 2014, som slutade i katastrof för M som bara fick 13,7 procent av rösterna.

Partiet går till val på hårdare tag mot internationella stöldligor och terrorister och mer kärnkraft för att lösa klimatkrisen.

”Inte det vi röstar om”

Kristersson är märkbart irriterad över att S, och flera andra partier, försöker få valet att handla om en värderingskamp mot högerextremismen i Europa. Utvecklingen i flera gamla öststater beskrivs som skrämmande exempel på vad som kan hända här.

Det köper inte M-ledaren.

– Det är klart att man ska beskriva sina fina värderingar som ligger bakom vad man tycker i olika sakfrågor. Men att ha en valrörelse i Sverige som vi låtsas handlar om värderingar i Polen, Ungern och Rumänien är bara larvigt. Det är inte det vi röstar om.

– Vi kan, och har, synpunkter på vad som händer där men det är inte vad det handlar om. Det är bara ett stickspår för att inte prata sakfrågor.

Medan S ser höstens regeringsbildning, där man gjorde upp med liberala partier, som ett föredöme som kommer sprida sig i Europa har Kristersson en helt annan syn.

– De ska motivera sin egen eländiga regeringsbildning. Då låtsas de att det här EU-valet i Sverige ska motivera varför de har bildat den konstigaste regeringen någonsin. Det kommer inte fungera.

”Leker med elden”

I EU-parlamentet ser den partigrupp som M och KD är med i, EPP, ut att återigen bli störst.

Men samtidigt mobiliserar Frans Timmermans, S-gruppens kandidat till att bli ny ordförande för EU-kommissionen. Målet är att bygga en koalition med liberaler, gröna och vänstern mot EPP, på samma sätt som S gjorde efter valet i Sverige.

Kristersson menar att holländaren Timmermans är ute på hal is. M-ledaren hoppas i stället att samarbetet mellan EPP och S-gruppen ska fortsätta.

– Han leker lite med elden. Om målet är att använda varenda kraft till vänster för att stoppa EPP som den största partigruppen, då kommer han behöva samarbeta med extrema kommunister som är emot rimligen allt vad han står för och som är emot det europeiska samarbetet. Det skulle jag bestämt varna för.

Kristersson ska vidare, nästa stopp är Västerås. Kampen för revansch fortsätter.

– Man inser väl också att man är en riktig politisk missbrukare när man tycker att det är kul att komma ut och ha valrörelse igen, säger han.

Ulf Kristersson: Frågor från väljarna

Partiledarna reser land och rike runt för att lyfta sina EU-kandidater.

Här är tre frågor från väljarna.

I dag: Moderaternas partiledare Ulf Kristersson valturné i Enköping.

John Deger, 42, sjukskriven som snart börjar nytt jobb, Enköping:

Fråga: Vad kan EU göra för vård och omsorg i Sverige?

Ulf Kristerssons svar: – 

I grund och botten är de frågor inte europeiska frågor. Det finns kopplingar som läkemedelshantering. Men hur vi förbättrar den svenska vården, det får vi ta ansvar för själva i Sverige. Vi ska inte låta andra länder låta bestämma över de frågorna, rätt beslut ska tas på rätt plats.

Laila Lundberg, 80, pensionär, Enköping: 

Fråga: Klimatfråga är stor i EU-valet och det sägs att vi nu måste åka mindre bil. Jag är gammal och  behöver bilen för att handla och besöka mina barn. Vad tycker du jag ska göra?

Ulf Kristerssons svar: – Rösta på Moderaterna. Inte främst för att det är en EU-fråga, för det är det inte. Det handlar om att man ska kunna bo och verka i hela Sverige. Det går inte att ta bort biltrafiken och tro att människor kommer till jobbet ändå.

Linn Pilkka, 20, studerande, Enköping: 

Fråga: Vad kan EU för att förbättra jämställdheten?

Ulf Kristerssons svar: – 

I grund och botten är det en svensk fråga. Det är vi som styr över den svenska föräldraförsäkringen. Men det finns kopplingar, som abortfrågan. Sverige har svensk abortlagstiftning, den ska andra inte lägga sig i och vi kan inte styra andra länders. Men Europas gemensamma agerande kring bistånd och sådant, där finns behov av en gemensam europeisk ståndpunkt. Då ska Sverige stå för starka svenska värderingar, att kvinnor bestämmer över sin egen kropp.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sjuk? Testa om du har Covid-19 med smidigt hemmatest – beställ här

Quicktest


Publisert:

LÄS VIDARE

”Valet kommer att avgöra EU:s framtid”

ÄMNEN I ARTIKELN

Ulf Kristersson

Moderaterna

EU-valet

Stefan Löfven

EPP

EU-parlamentet