Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sigrid, Siri

Ministern slaktar V:s köttförbud

Publicerad 2019-12-19

Vänsterpartiet i Stockholms stad vill förbjuda kött och fisk på tjänstemännens julbord.

Helt fel, menar landsbygdsminister Jennie Nilsson (S).

– Jag tycker debatten är för polariserad, säger hon.

Vänsterpartiet i Stockholms stad vill införa köttfria julbord, slopa komjölken till kaffet och bara ha veganska pålägg på konferenserna.

De nya reglerna vill man ska gälla för kommunens tjänstemän, för att nå Stockholms högt satta klimatmål.

– Är man jättesugen på köttbullar eller lax så kan man äta det efter jobbet, sa oppositionsborgarrådet Clara Lindblom (V).

En av dem som reagerat negativt på Vänsterns förslag är landsbygdsminister Jennie Nilsson (S). Hon tycker att debatten är för polariserad.

– Den borde inte kretsa kring om tjänstemän i Stockholm får ett veganskt julbord. Vi behöver diskutera klimatsmarta val som gagnar Sverige som helhet, säger hon.

Vill se folklig förankring

Ministern menar att klimatdebatten inte vinner något på att man diskuterar just regler om helt veganska julbord.

– För att en klimatomställning ska bli verklighet behöver människor kunna fatta medvetna val. En omställning behöver vara folkligt förankrad.

I stället för köttförbud vill Jennie Nilsson i stället att man öppnar upp för fler klimatsmarta alternativ, till exempel på julbordet.

– Till exempel så är vildsvinsskinka ett utmärkt alternativ till just julskinka. Den sortens vilt lämnar små klimatavtryck och är helt enkelt ett av alla alternativ som är miljövänligare.

”Svenskar äter mindre kött”

Ska vi ha mindre kött på julbordet? 

– Jag tänker inte lägga mig i vad svenskarna ska äta på julafton. Vill människor äta griljerad julskinka, vildsvinsskinka eller gratinerad rotselleri är det deras val att göra.

– Svenskar äter i dag mindre kött men efterfrågan på just svenskt kött har faktiskt ökat. Det är ett tecken för mig på att konsumenter blir mer medvetna om vad som ställs fram på köksbordet. Det är glädjande. Det stärker livsmedelsproduktionen i Sverige och är ett bevis på att det lönar sig att producera livsmedel med världens minsta avtryck på både klimatet och miljön.

ANNONS