Frågan som fick SD-toppen att lämna politiken
Därför hoppar Paula Bieler av sina uppdrag
Publicerad 2020-02-13
Paula Bieler nekades ledighet för smekmånaden – och avslutar karriären som toppolitiker.
– Jag vill inte vara en person som inleder mitt äktenskap med att gå till jobbet och försaka min make, säger hon.
Riksdagsledamoten Paula Bieler, 31, är en av Sverigedemokraternas mest profilerade politiker. Hon har en rad tunga uppdrag i bagaget och har i omgångar nämnts som tänkbar efterträdare till Jimmie Åkesson.
Nu har hon bestämt sig för att lämna riksdagen och sina politiska uppdrag.
Det som fick bägaren att rinna över var att riksdagen inte gav henne ledigt för att åka på smekmånad. Inte ens hennes eget parti var för.
Bieler ska gifta sig på skottdagen, den 29 februari, och har planerat sitt bröllop sedan förlovningen för fyra år sedan.
Efter bröllopsdagen bär det omgående av till Nya Zeeland och Disneyland i Florida tillsammans med nyblivna maken Tim Eriksson.
Kan inte stå för allt i partiet
Riksdagsledamöter är alltid i tjänst men har inte närvaroplikt. Riksdagen är stängd hela sommaren, dessutom finns det flera så kallade plenumfria veckor under året, i samband med jul och skollov.
Kan du inte anpassa dig och åka då i stället?
– I min värld åker man på smekmånad i samband med bröllopet. Men även om det är plenumfritt i riksdagen är man inte helt ledig. Tidigare när jag rest har jag suttit i Skypemöten och arbetat. Blir det kris så måste jag åka hem. Det vägrar jag att göra på min smekmånad.
Skulle inte ditt parti täcka upp för dig om det hände något?
– Säkert, men jag känner mig själv och jag hade inte kunnat koppla bort det.
Känner du inte ett ansvar gentemot dina väljare som röstat in dig i riksdagen?
– Jo, det är klart. Men jag kan inte stå för allt i partiet längre och jag tar mig inte an uppgiften med samma engagemang som tidigare.
Vill ha ”swexit”
Beslutet att neka Bieler ledighet togs under en omröstning i riksdagens kammare i januari, något som tidningen Altinget rapporterat om.
Bieler hade ändå tänkt att sluta, men inte mitt i mandatperioden. Hon vill bilda familj och ta upp studierna i matematik igen. Hon har också ”kommit i otakt” med Sverigedemokraterna den senaste tiden.
Hon nämner två specifika frågor: Slopandet av den sänkta abortgränsen och svängningen om ett EU-utträde.
– Om jag hade fått bestämma hade jag sett en ”swexit”. Nu har vi äntligen fått en brexit, så det borde kunna gå förhållandevis snabbt. Men det är viktigt att folket bestämmer en sådan sak och jag tror inte att en folkomröstning skulle resultera i ett utträde. Men jag hade gärna sett att vi tydligare tog ställning för att lämna unionen.
SD byter åsikt för snabbt
Partiet tog ställning i abort- och EU-frågan på landsdagarna i höstas. I abortfrågan gick Bieler mot partiet, men inte i EU-frågan. Att driva ett utträde när partiet precis tagit ställning till att istället verka för att förändra EU inifrån är inte möjligt, ansåg hon.
Hur har det här tagits emot i partiet?
– Det här har varit en stor omsvängning för partiet, som har haft detta som en profilerad fråga. Partiledaren har varit tydlig med att det var en av anledningarna till att han gick med.
Paula Bieler tillägger att det finns flera frågor där hon tycker att SD byter hållning för snabbt. Möjligen för att anpassa sig mer till ett framtida M och KD-samarbete, eller för att göra partiet mer rumsrent.
– Vi har tidigare varit ett litet parti som haft förmånen att ta ställning till saker på detaljnivå, nu har det gått för snabbt, vi har inte hunnit landa i besluten, säger hon.