Muf:s krav – ersätt pengar med matcheckar

Moderata ungdomsförbundet blåser till strid mot partiledningen i bidragsfrågan.

Man kräver att försörjningsstödet ska ersättas av checkar som går att växla in mot mat, hyra och kläder.

– Det är dit stödet ska gå, inte till lyxkonsumtion, säger Muf:s ordförande Benjamin Dousa.

Det är några veckor kvar till Moderaternas partistämma i Västerås, men redan nu står det klart att det blir strid i bidragsfrågan.

Partiet har de senaste åren skärpt sin politik och vill både införa ett bidragstak och krav på motprestation för den som tar emot försörjningsstöd.

Inför M-stämman kräver Moderata ungdomsförbundet, Muf, att man ska gå ännu längre än vad partiledningen vill.

Just nu håller man på att samla stöd för sin sak.

– Jag tror det kommer att bli väldigt tufft för partiledningen att hålla emot vår mer restriktiva bidragspolitik, säger Muf:s ordförande Benjamin Dousa.

Vill införa system med checkar

Han menar att det är nödvändigt för att förbättra integrationen av de många människor som kommit till Sverige. Dousa lyfter fram att försörjningsstödet (tidigare socialbidrag) är mycket högt bland utrikes födda och att det krävs reformer för att få dem i arbete.

– Det här är inte bara vad valet 2022 kommer handlar om, utan i princip vad de kommande två-tre valen kommer handla om.

Ungdomsförbundet vill, bland annat, att hela eller delar av försörjningsstödet ska bytas ut från pengar till checkar som går att växla in mot det allra nödvändigaste.

– Vi har sett konkreta fall där skattebetalarnas pengar har gått till resor, bland annat till gamla hemländer. Det här vore ett bra sätt att se till att att pengarna går till vad de är ämnade till.

– Försörjningsstödet ska gå till mat på bordet, tak över huvudet och kläder. Inte till lyxkonsumtion.

Men vet inte individen själv bäst hur den ska hantera sin situation? Varför ska staten komma med pekpinnar?

– Hade dagens system fungerat hade jag varit den första att företräda den linjen. Men nu har Sverige tagit emot rekordmånga invandrare på kort tid och vi har väldigt illa fungerande integrationspolitik, säger Dousa.

Partiledningen säger nej

Partistyrelsen yrkar avslag på den bidragsreservation som Muf skrivit inför stämman. Ekonomisk-politiska talespersonen Elisabeth Svantesson förklarar varför:

– Checkar ger en känsla som påminner om en tid som vi har lämnat. Jag menar att man ska få de pengar man har rätt till. Men man ska samtidigt vara aktiv när det gäller att söka jobb, det ska krävas motprestation.

Flera ledamöter i partistyrelsen stödjer ungdomsförbundets linje, bland dem Beatrice Ask och Christian Gustavsson. Enligt Dousa har man också ett starkt stöd ute i landet, samt en växande styrka i partiet.

– Var tredje moderat medlem är i dag medlem i Muf. Det är klart att det kommer märkas på partistämman

Utöver checkarna vill Muf också att avskaffa möjligheten för kommuner att betala ut mer än vad som i dag är lagstadgat att man måste göra.

M-stämman inleds 17 oktober i Västerås.

Publisert:

LÄS VIDARE