M: Statliga vakter ska avlasta polisen

avOlof Svensson, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Moderaterna vill att 2 000 statliga ordningsvakter ska avlasta den pressade polisen.

Det föreslår partiet i sin kommande skuggbudget.

– Det är tillfälligt, tills vi har poliser så att det räcker i Sverige, säger M-ledaren Ulf Kristersson.

I helgen bröt de blocköverskridande samtalen om gängvåldet mellan regeringen och oppositionen samman när Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna hoppade av.

De menade att regeringen inte var beredda att gå fram med tillräckligt skarpa åtgärder. M är dock beredda att rösta för de förslag regeringen går fram med på området i riksdagen.

1 av 2 | Foto: LOTTE FERNVALL
M:s partiledare Ulf Kristersson.

Men samtidigt vill man göra vad man kan för att försöka väsa förslagen genom att hitta andra majoriteter i kammaren.

I dag höll M-ledaren Ulf Kristersson och partiets rättspolitiska talesperson Johan Forssell presskonferens. Där presenterade de ett nytt förslag på området som kommer finnas med i partiets skuggbudget.

Det handlar om att mellan 1 800 och 2 000 statliga ordningsvakter ska anställas för att avlasta polisen, under den tiden fler poliser utbildas.

– Det är tillfälligt, tills vi har poliser så att det räcker i Sverige, säger Kristersson.

Nytt förslag från M

M-ledaren slog fast att förändringen skulle göra att polisen skulle få loss tid och resurser för att göra det som är mest prioriterat.

Ordningsvakterna, som skulle få mer befogenheter och utbildning, ska bland annat kunna avlasta polisen med transporter och trygghetsskapande insatser, som gäller större områden än idag, som en kommun.

– De ska hjälpa polisen med sådant man inte måste vara polis för att göra, nu när polisen prioriterar den grövsta kriminaliteten. Polisen ska få resurser och rätt att anställa ordningsvakter så att gator och torg kan vara trygga även när polisen gör andra saker.

Ordningsvakterna ska kunna anställas direkt av polisen, eller så hyrs de in från bolag.

Fler lagändringar krävs för reformen. M menar att ordningsvakternas utbildning och befogenheter först måste förändras, men att de skulle kunna vara ute på gator och torg redan 2020.

Här är de oskyldiga offren för gängkriget 00:43
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM