Lööfs hårda ord om ledartexten: Klankar ner på butiksinnehavare

Centerpartiets Annie Lööf gick under sitt tal i Almedalen till hård attack mot främlingsfientligheten.

Hon riktade också skarp kritik mot en omtalad ledartext.

– Du bidrar till samhället, du betalar skatt – och så möts du av människor som stör sig på att du har inlagda grönsaker i stället för köttbullar i butikshyllan, säger C-ledaren.

När Centerpartiets ledare Annie Lööf talade i Almedalen ägnade hon en stor del av talet åt främlingsfientlighet och misstänksamhet.

Särskilt kritisk var hon mot en mycket uppmärksammad artikel i en morgontidning, där en ledarskribent menade att hon inte längre kände igen sig i Sverige eftersom hon inte hittade någon mat hon kände igen i butikshyllan.

– Du kommer till ett nytt land. Du får stanna. Du börjar bygga ett nytt liv. Startar en närbutik där du säljer mat som minner om det tidigare hemlandet.

– Bidrar till samhället. Betalar skatt. Du gör det möjligt för fler att smaka nytt, men också för andra som flytt att känna tryggheten i maten. Och så möts du av människor som tycker att du inte passar in, som stör sig på att du har inlagda grönsaker, i stället för köttbullar i butikshyllan, säger Annie Lööf.

– Som stör sig på att du är en del av en annan demografisk bild än den som finns på Carl Larssons målningar, som därför inte tycker att du hör hemma här.

Allt mer aggressiv

Centerledaren varnade under talet för att tonen människor emellan nu blir allt mer aggressiv. Och hon menade att identitetspolitiken till höger och vänster, som sätter människors hudfärg, religion eller kön främst har gått för långt. Det är då, menar hon, som den liberala humanismen behövs som mest.

Annie Lööf hävdade också under talet att det är en självklarhet att migration och integration ska diskuteras och att så kallade målkonflikter ska tydliggöras.

– Men inget av detta rättfärdigheter att muslimska kvinnor kallas påskkärringar på bussen, spottas i ansiktet. Inget rättfärdigar att man klankar ner på utländska, flitiga butiksinnehavare och produkterna i deras närköp för att man inte klarar av att hantera sin egen ängslighet inför olikheter, säger hon.

”Liberal kraft avgörande”

Hon manade i sitt tal till mer samarbete partierna emellan och hyllade engagemanget hos såväl Moderaterna, Kristdemokraterna som Miljöpartiet.

– Vi måste bli fler som klarar av att få saker gjorda, fler som sätter Sveriges bästa framför sitt eget.

– Vi har ett stort arbete framför oss, ska orons och rädslans röster i Sverige vändas till framtidstro, då är en stark liberal kraft avgörande.

Publisert:

LÄS VIDARE