Jimmie Åkesson: Ebba Busch Thor balanserar på en tunn tråd

I veckan som gick åt de lunch.

Men i dag riktar Jimmie Åkesson kritik mot hur Ebba Busch Thor i efterhand har beskrivit skillnaden mellan partierna.

– Det är en floskel. Det blir lite ihåligt, säger han om KD-ledarens ord på plats i Visby.

Lunchen mellan Jimmie Åkesson och Ebba Busch Thor skedde i Stockholm, men blev ändå den mest omtalade händelsen under politikerveckan i Visby.

KD-ledaren har under de senaste dagarna flera gånger fått svara på vad lunchen egentligen handlade om och hur nära partierna står varandra.

Ebba Busch Thor har då varit tydlig med att det finns avgörande skillnader mellan partierna, bland annat när det gäller människosynen.

”Det är en floskel”

När Jimmie Åkesson i dag frågades ut i Godmorgon Världen i P1 under SD:s dag i Almedalen, avfärdade han den beskrivningen helt.

– Jag köper inte det där med olikheter i människosynen. Det är en floskel, det är något hon känner att hon måste säga för att motivera att hon tar ett steg i vår riktning, säger SD-ledaren.

Tvärtom menar Jimmie Åkesson att Kristdemokraterna under den senaste tiden tagit flera steg i Sverigedemokraternas riktning.

– Hon är tydlig med att motverka mångkulturalismen, det är grundläggande i vår ideologi. Hon talar också om att en viktig del i integrationsprocessen är assimilering – det blir lite ihåligt, när hon uppenbarligen går i vår riktning, säger han till Sveriges radio.

Jimmy Åkesson.
Jimmy Åkesson.

”Han måste prata med mig”

Orsaken, tror han, handlar om att det finns en intern opposition inom KD, vilket Aftonbladet kunde avslöja i går.

– Hon balanserar på en tunn tråd, hon har inte hela sitt parti med sig, säger Jimmie Åkesson.

Jimmie Åkesson fick också frågan om han hoppas kunna få till ett liknande samtal med Ulf Kristersson.

– Han vet att han måste prata med mig om han vill bli statsminister.

– Jag räknar med att vi kommer att prata med varandra före nästa val. Det är ett fullt naturligt steg att göra det, om han inte bjuder in mig så kommer jag att bjuda in honom, säger Jimmie Åkesson.

Publisert:

LÄS VIDARE