Industrijobb hotas av regeringens tobaksförslag

1 av 4
SAMHÄLLE

Regeringen äventyrar svenska industrijobb – med sitt förslag om neutrala cigarettpaket.

Det anser både Pappersfacket och Socialdemokraternas egen talesperson i arbetsmarknadsfrågor.

– De som jobbar på Iggesunds bruk är oroade för sina jobb eftersom de har så stor produktion av cigarettpaket, säger riksdagsledamoten Raimo Pärssinen (S).

Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020, det har statsminister Stefan Löfven upprepat gång på gång. Samtidigt vill regeringen minska hälsoklyftan i landet, bland annat genom åtgärder för att minska rökandet. Enligt statistik från Cancerfonden beror en femtedel av alla dödsfall i cancer i Sverige på rökning.

Nu finns det dock kritiker som menar att ett av förslagen på folkhälsoområdet kan bli dyrköpt – för jobben.

Nättidningen Webfinanser.com skriver om frågan och att bakgrunden till oron är den utredning som folkhälsominister Gabriel Wikström (S) tillsatte i februari. Utredningen ska se över förslag som rökförbud på uteserveringar och neutrala cigarettpaket. Tanken är förpackningar utan varumärkesloggor ser tråkigare ut och därför blir mindre attraktiva.

Ska kontakta departementet

Mikael Lilja, vice förbundsordförande i Pappers, är kritisk till förslaget.

Han kallar idén "barock" och menar att svensk förpackningsindustri skulle drabbas hårt om det blir verklighet.

– Sverige producerar högkvalitativ kartong som det går bra att trycka snyggt på. Om man inte behöver trycka något längre, ja då kan företagen lika gärna köpa billigt skit någon annanstans, säger han.

Raimo Pärssinen från Gävleborg är S talesperson i riksdagens arbetsmarknadsutskott. Även han är oroad över vilka följder det kan få, om regeringen går vidare med planerna. Han kommer därför att kontakta ansvarigt departement.

Pärssinen uppmärksammades på problemet vid en träff med personal inom pappersindustrin i hans hemdistrikt.

– De som jobbar på Iggesunds bruk är oroade för sina jobb eftersom de har så stor produktion av cigarettpaket. De menar också att neutrala paket skulle vara enklare att piratkopiera, säger han.

Fackbasen bekräftar oron

Iggesunds bruk i Hudiksvall tillverkar cigarettpaket till hela världen. Ordföranden på den lokala fackklubben, Martin Nyman, bekräftar att medlemmarna är oroliga. Samtidigt framhåller han att frågan är svår, eftersom den också handlar om människors hälsa.

– En lagändring skulle tvinga pappersbruken att ställa om väldigt snabbt, jämfört med om företaget fick planera för krympande efterfrågan på sikt.

Företagsledningen på Holmen, där Iggesunds bruk ingår, följer frågan. Om det skulle kunna hota jobb kan inte kommunikationschefen Ingela Carlsson svara på i dag.

– Vi har en kontinuerlig beredskap att hantera förändringar i omvärlden som kan påverka vår verksamhet, orsakade av till exempel politiska beslut eller förändringar i marknaden. Neutrala förpackningar är ett sådant exempel, säger hon.

Aftonbladet har sökt folkhälsominister Gabriel Wikström (S) som är ansvarig för utredningen om rökningen.

– Vi kan inte föregå utredningen. Utredaren måste få tid att se om det här skulle vara möjligt, säger pressekreteraren Helena Paues.

Hans Hoff, ledamot i socialutskottet, är den inom S som är ansvarig för tobaksfrågor i riksdagen.

– Pappersarbetarna är oroliga för att det blir färre jobb om det införs neutrala cigarettpaket. Jag tror inte de behöver vara så oroliga då det även finns möjlighet att kombinera detta med bilder på människor som blivit svårt sjuka av rökning och det kräver en betydligt högre kvalité.

Han framhåller att att rökning orsakar stora skador på det svenska samhället.

– Vi kommer att göra vad vi kan från politiskt håll för att minska dessa skador.

ARTIKELN HANDLAR OM