Stefan Löfven

Löfven säljer svenska modellen i USA

Av: 

Anette Holmqvist

SAMHÄLLE

Stefan Löfvens vision om en "global deal" för rättvisa villkor på arbetsmarknaden i världen börjar ta form.

Nu ska han sälja in modellen i New York – flera länder har redan ställt sig bakom initiativet.

– Ju fler människor som får det bättre och får bra liv, desto mer tjänar alla på det, säger Löfven.

Ända sedan Stefan Löfven tillträdde som Socialdemokraternas partiledare i januari 2012 har han pratat om att han vill se en "global deal" för världen. Det har beskrivits som att svenska modellen med sociala villkor och rättigheter på arbetsmarknaden ska gå på export till andra länder. När regeringen bildades fick dåvarande framtidsminister Kristina Persson (S) uppgiften att göra Löfvens vision till verklighet.

Denna vecka går det officiella startskottet för arbetet med att få länder och organisationer att ställa sig bakom initiativet, som drivs av Sverige i samarbete med FN:s organ för sysselsättning och arbetsrätt ILO och OECD, Organisation för ekonomiskt samarbete och utveckling.

– I en global ekonomi och en global arbetsmarknad krävs samförstånd om hur en sådan ekonomi och arbetsmarknad ska utvecklas, säger Löfven.

– Vi ser runtom i världen att många blir mer och mer frustrerade och inte känner sig som en del av den här utvecklingen. De ser inte fördelarna med globaliseringen utan snarare bara nackdelar. Och det föder en social oro som vi inte är betjänta av.

”Alla tjänar på det”

Enligt statsministern är det nu hög tid att länder går samman och gör upp en plan för hur man kan arbeta för bättre villkor över världen. Han kallar det en win-win-win situation som skulle gynna hela världen, såväl företagens affärer och konsumenterna som skulle få det bättre.

– Det är inte bara de som har det dåligt utan också de som har det bra tjänar på det. Ju fler människor som får bra liv, desto mer tjänar alla på det. Dessutom minskar den orättvisa konkurrensen där människor ska behöva tävla med usla villkor och dåliga arbetsvillkor. I världen nu dör varje år ungefär två miljoner människor på arbetet, det är en fullständigt oacceptabel situation, säger Löfven.

Även Sverige har mycket att tjäna på en global deal, menar statsministern.

– När världens medelklass växer innebär det att du får fler köpstarka konsumenter vars köpkraft ökar, det innebär att de också kommer att köpa svenska produkter och kanske göra en turistresa till Sverige och spendera pengar. Alla tjänar på det.

Flera länder står bakom

Stefan Löfvens initiativ om en global deal presenteras i New York på onsdag. Redan nu har Chile, Kanada, Colombia, Bangladesh, Österrike, Etiopien och Kambodja sagt ja till att arbeta för bättre villkor globalt och statsministern hoppas att fler ska vilja följa efter. Även svenska och internationella fackliga organisationer som LO, TCO och Saco samt Ituc och Europafacket står i dag bakom, liksom globala företag som H&M, Ica och Scania.

Flera länders ledare kommer liksom Löfven att hålla tal i frågan i New York, däribland Kanadas Justin Trudeu som är med på videolänk och Michelle Bachelet, Chile, som deltar personligen.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

”Jobben är A och O”

ÄMNEN I ARTIKELN

Stefan Löfven

New York

Justin Trudeau