Almedalen 2016

Källa: ”Många tycker att hon ska uteslutas”

Av: 

Pär Karlsson

Olof Svensson

SAMHÄLLE

V-ledningen vill ta in professionell samtalshjälp för att lösa konflikten om fascistfilmen

VISBY. Vänsterpartiets riksdagsledamot Amineh Kakabaveh kräver en ursäkt från partiledningen efter storbråket om fascistfilmen.

Nu vill V-ledningen ta in professionell samtalshjälp för att lösa krisen.

– Men hittills har hon inte velat ha det, säger partisekreteraren Aron Etzler (V).

Vänsterpartiet har under en tid plågats av en intern strid om kränkningar av kvinnors rättigheter och hedersförtryck i förorter.

Partimedlemmar har anklagat ledningen för att blunda för problemen. Svaret från Jonas Sjöstedt har varit att man bekämpar kvinnoförtryck på alla plan – inte bara i utanförskapsområden.

En av de ledande kritikerna mot ledningen har varit riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh. Konflikten tog en ny vändning när hon i april i år spred en fejkad film av en högerextrem grupp på Facebook där somalier målades ut som våldtäktsmän och tjuvar.

”En pågående process”

Kakabaveh avpublicerade snabbt filmen och sa att det hela var ett misstag. Partiledningen krävde att hon skulle be om ursäkt – vilket hon gjorde. Men man kom också överens om att Kakabaveh skulle ta en paus från utåtriktat arbete i en månad.

Men kritiken fortsatte att komma.

Både V-distriktet i Storstockholm och en lång rad organisationer, bland dem Somaliska riksförbundet, gick ut och sa att de saknade förtroende för Kakabaveh, som också har polisanmälts.

Rossana Dinamarca, feministisk talesperson (V), tillhör dem som är kritiska.

– Detta är en pågående process som jag inte vill föregå. Men det är långt allvarligare än att Kakabaveh bara har delat ett klipp från en nazistisk organisation. Det handlar främst om den kommentar hon skrev till och som instämde i filmklippets innehåll, säger hon.

Dinamarca menar att Kakabaveh tidigare gjort uttalanden som inte rimmar med V:s politik.

– Hon har exempelvis talat om invandringen som "en öm tå" eller gjort generaliseringar av förorten och beskrivit Husby som Afghanistan.

Missnöjet växer mot Kakabaveh

Enligt vad Aftonbladet erfar finns också ett växande missnöje med att Kakabaveh får vara kvar i partiet.

– Vi nöjer oss inte med att det här rinner ut i sanden. Många tycker att hon ska uteslutas. Det är ett stort problem för de grupper Vänsterpartiet vill representera, säger en källa.

Kakabaveh själv berättar att hon utsatts för hat, trakasserier och svartmålning i sociala medier den senaste tiden.

– Jag trodde partiet skulle försvara mig, men det här pågår fortfarande. Jag vill att partiet ska gå ut och be mig om ursäkt och ta avstånd från hatet som riktats mot mig. Men där är vi inte ännu, säger hon.

Hon berättar att det enda skydd hon fått är från Säpo.

– Om inte partiet säger något så kommer det att fortsätta. Bollen ligger hos dem.

Hur ser du i dag på att du spred filmen?

– Det var ett misstag jag gjorde oavsiktligt och jag tog avstånd. Jag bad om ursäkt. Jag visste inte att den var från en rasistisk grupp.

Kakabaveh säger att hon kommer fortsätta sitt arbete med att ”avslöja islamism och fundamentalism i förorterna”.

– Jag kommer alltid att kämpa för kvinnors rättigheter. Jag har ett starkt stöd från kvinno- och vänsterrörelser som verkar i Sverige samt många inom partiet.

”Jag vill inte spekulera”

Partisekreteraren Aron Etzler säger att han är förvånad att Kakabaveh fortsätter skylla ifrån sig.

– Det är hon själv som har försatt sig i den här situationen, det är inte jag eller Vänsterpartiet som delat filmen. Det var bra av henne att be om ursäkt, men att fortsätta skylla på andra är inte rimligt.

Etzler kallar relationen mellan parterna för en ”förtroendekris” och säger att han bjöd henne till samtal senast i förra veckan.

– Hon har lågt förtroende för oss och vi för henne, så mitt förslag har varit att vi ska ta in professionell hjälp så att vi kan ha ett riktigt samtal. Men hittills har hon inte velat ha det.

Hur ser du på hennes framtid i partiet?

– Jag vill inte spekulera i det.

ANNONS

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Almedalen 2016

ÄMNEN I ARTIKELN

Almedalen 2016

Amineh Kakabaveh

Vänsterpartiet