AKB slår tillbaka: ”Löfven är vilsen”

avJonathan Jeppsson

Foto: BJÖRN LINDAHL

Stefan Löfven sa att det ”stack i ögonen” när han såg Moderatledaren Anna Kinberg Batra ”spankulera omkring” i förorten Husby.

Nu slår Anna Kinberg Batra tillbaka.

– Det visar att han är vilsen i sina värderingar, säger hon i P1 Morgon.

Under sitt tal Almedalen gick statsminister Stefan Löfven till angrepp mot Alliansens besök Stockholmsförorten Husby.

Han menade att det stack i ögonen på honom när ”M-ledare från Djursholm” åker dit.

– Jag ska erkänna att det sticker i ögonen en del när en moderatledare från Djursholm åker till Husby och spankulerar omkring och spatserar framför kamerorna medan de som bor där bara får titta på, sa Stefan Löfven.

Uttalandet väckte uppmärksamhet och debatterades bland annat flitigt i sociala medier.

”Han är vilsen”

I en intervju i P1 Morgon slog i dag Anna Kinberg Batra tillbaka.

– Det är mycket intressant är Stefan Löfven är så intresserad av var jag kommer ifrån. Det visar att han är lite vilse i sina värderingar. Han talar i stora ord om att det som är viktigt i Sverige är att det inte ska spela någon roll var du kommer ifrån – sen blir det lite annorlunda när han ska skoja till det om sin motståndare, säger Anna Kinberg Batra.

Hon pekade också på faran i att sätta etiketter på människor utifrån bakgrund.

– Det reducerar honom själv, det viktiga är inte var jag kommer ifrån. Det visar att det här med att etikettera folk blir helt olika om man tänker på det ena eller andra.

”Jobbat järnet”

Flera av partiledarnas tal under politikerveckan har präglats av formuleringar om svenska värderingar och vad svenskhet egentligen står för. I sitt tal under nationaldagen pekade Anna Kinberg Batra ut förmågan att göra rätt för sig som en svensk värdering och i P1-intervjun fick Anna Kinberg Batra frågan på vilket sätt detta skulle vara typiskt svenskt.

– Jag tycker att det är svenskt. Vi är stolta över att Sverige är rikt och starkt, och det bygger på att vi genom årens lopp har jobbat järnet, har jobbat hårt, har suttit här med vårt väder till och med i november, långt ifrån mycket annat och det är det vi har blivit rika på.

ARTIKELN HANDLAR OM