”FRA stoppade politiskt mord”

avSimon Andrén

SAMHÄLLE

Nu knuffas bragderna fram i ljuset.

FRA:s omdebatterade spaning har stoppat ett politiskt mord i Sverige.

Det hävdar generaldirektören Ingvar Åkesson.

Åkesson.

För första gången kommenterar nu representanter för FRA, Försvarets radioanstalt, konkreta fall. Till Svenska Dagbladet säger generaldirektören Ingvar Åkesson att spaning stoppat ett dödsattentat på svensk mark.

Dödlig utgång

– FRA:s signalspaning hade gett sådan information att man kunde förhindra ett attentat i Sverige med dödlig utgång. Eftersom attentatet misslyckades kunde vi även följa hur de förklarade sitt misslyckande för uppdragsgivaren.

Ärendet ska ha handlat om en politisk flykting som i början av 2000-talet flydde till Sverige. Bödlarna var utsända från flyktingens hemland.

Dämpade kris

Den 7:e juli 1985 kraschade ett sovjetiskt stridsflyplan efter att ha gjort ett skenanfall mot ett Viggenplan. Piloten omkom i incidenten. När en liknande händelse skedde fem dagar senare började spekulationerna om en sovjetisk upptrappning.

Men FRA hade avlyssnat de sovjetiska piloternas samtal och kunde konstatera att det handlade om busflygningar.

– Det kunde ha utvecklats till en kris, vi fick fram avsikten bakom det hela vilket lugnade ner stämningen, säger Ingvar Åkesson till SvD.

Räddade tjetjener

Spaningen ska även hjälpt Sverige att skapa sig en rättvisare bild av tjetjenska flyktingars verkliga situation om de utlämnats. Spaningarna visade att de ryska förbandens framfart mot lokalbefolkningen stred mot de mänskliga rättigheterna.

– Det bidrog verksamt till att man fattade kloka beslut, säger Åkesson till SvD.

Normalt skulle flyktingarna ha sänts tillbaka till Ryssland men nu fick alla tjetjener asyl.

Frågetecken vid svensk dödskrasch

Den 16:e juli 1996 omkom piloten när ett svenskt viggenplan kraschade under ett spaningsuppdrag mot den ryska atomkryssaren Peter den Store.

Lettland hade två fartyg i närheten och hävdade att den ryska kryssaren hade skjutit ned flygplanet, något som FRA kunde motbevisa enligt SvD.

– – Det stämmer. Det ligger i alla parters gemensamma intressen att få fram vad som egentligen hänt. På det sättet är underrättelsetjänst ett sätt att dämpa och hindra kriser, säger Ingvar Åkesson till SvD.

ARTIKELN HANDLAR OM