Därför slapp Stefan Löfven kritik på krismötet

avAnette Holmqvist

SAMHÄLLE

Trots usla opinionssiffror och kritiserat ledarskap slapp Stefan Löfven hårdare kritik vid S-topparnas krismöte.

Anledningen – att Socialdemokraterna jämför sig med krisande systerpartier i Europa.

– Det gäller att inte få panik, vi måste ha ett helt gäng med ispåsar i magen, säger en ledamot.

Socialdemokraterna har haft möte hela dagen och största delen av partistyrelsens sammanträde gick åt till att prata om opinionskrisen i partiet. Inför mötet riktades krav på en tydlig färdplan framåt och budskapen från ledningen, främst i fråga om migrationspolitiken, har kraftigt ifrågasatts.

Partiledningen med Stefan Löfven, Lena Rådström Baastad och Magdalena Andersson gav en analys av läget.

– Ledningen var tydlig med att detta är ett allvarligt läge och det ser ju vi i partistyrelsen också, säger Hans Hoff, partistyrelseledamot från Halland efter mötet.

1 av 2 | Foto: Erik Mårtensson/TT NYHETSBYRÅ N
Statsminister Stefan Löfven.

En del budskap har varit för hårda

Aftonbladet har talat med flera personer som deltog i partistyrelsens sammanträde. Enligt dem handlade en stor del av diskussionerna om att S varit för dåligt på att berätta vad man har åstadkommit i regeringsställning – och varför de olika förändringarna har varit viktiga.

Detta ska man nu skärpa i sin kommunikation. Dessutom påpekades att en del av partiets budskap kring framför allt migrationen varit för hårt och att detta bör tonas ned.

Ska bråka mer

Det slogs fast att den plan som tidigare lagts ska kvarstå, men att man ska bli bättre på att förklara sammanhang. Budskapen ska dessutom helt riktas in på S starkaste frågor – välfärd, och då särskilt sjukvård, i relation till sänkta skatter. Partiet ska också bråka mer för att skärpa konfliktytorna med de politiska motståndarna.

Aftonbladet har tidigare berättat att det hos många inom S finns en skräck för att partiet ska kollapsa framöver, på samma sätt som skett för systerpartier runt om i världen.

En ledamot framhåller att den saken diskuterades på mötet, men att många hämtar kraft ur densamma eftersom man ser att S nedgång kan vara en del av ett förändrat politiskt läge, vilket också ger större förståelse för partiledningen. Svenska S har hittills klarat sig betydligt bättre än partier i många andra länder.

– Vi ser att vi är inne i en rörelse som sker över hela världen. Då gäller det att inte få panik, vi måste ha ett helt gäng med ispåsar i magen, säger en ledamot.

Löfven fick beröm

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, ledamot av S verkställande utskott, menar att det viktigaste för facken är att få medlemmarna att välja S, i stället för SD.

– SD har skickligt lyckats slå in en kil genom att säga att allt går år helvete och att de därför måste rösta på något annat än de etablerade partierna, säger han till TT.

Ett par av dem som Aftonbladet talat med menar att det inte riktades någon kritik alls mot partiledaren Stefan Löfven. I stället fick han beröm för att han lyckades bra i SVT:s duell mot Jimmie Åkesson nyligen samt höll ett lyckat tv-tal till nationen.

Det konstaterades också att partiets kampanjarbete ute i partiorganisationen går över förväntan. Man har fått 5000 personer som är intresserade av att bli medlemmar i S och hållit 250 000 politiska samtal.

Löfven: Nu ska vi framåt

Stefan Löfven gav en kommentar om vad som sagts när han lämnade partihögkvarteret på Sveavägen 68.

– Vi har diskuterat hur vägen fram till valvinst ska se ut. Vi är fullt upptagna med att se till att folk kommer i arbete, att sjukvården fungerar, att äldreomsorgen är bra. Nu ska vi framåt, vi ska vinna valet och vi har en partiorganisation som är på tårna, säger han till TT.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Dagens tre rubriker 1 juni 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM