Anders Ygeman om samtal med Centerledaren

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

Anders Ygeman menar att Socialdemokraterna är den naturliga regeringsbildaren – och tror att Stefan Löfven kan få talmannens fråga först.

Att Annie Lööf (C) nu öppnat för blocköverskridande samtal inom kort ser han som positivt.

– Det är bra att vi kan föra samtal i olika konstellationer och på olika sätt, säger Ygeman.

Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman deltog under onsdagen i samtal med övriga partiers gruppledare. Bland annat enades man om fördelningen av ordförande respektive vice ordförande i riksdagens 15 utskott.

– Det blev en bra uppgörelse i likhet med de vi haft tidigare. Jag tror det väl avspeglar valresultatet, säger Ygeman.

Åtta utskott leds av rödgröna, sju av Alliansen.

Anders Ygeman (S)
Foto: Lotte Fernvall
Anders Ygeman (S)

Drog lott om utskott

Att Alliansen lagt beslag på poster som finansutskott och utrikesutskott, efter lottdragning, tycker Ygeman inte är något problem.

– Jag tycker det är två bra fördelningar, men man ska också komma ihåg att beroende av vem som bildar regering kommer en del av posterna att skifta.

Att C-ledaren Annie Lööf nu sagt att hon tycker att blocköverskridande samtal bör komma i gång i slutet av denna eller början av nästa vecka menar Ygeman är bra.

– Jag tycker det är bra att vi kan föra samtal i olika konstellationer och på olika sätt, och sådana samtal har redan förts. Jag välkomnar det och hoppas att alla parter bjuder till för bästa tänkbara resultat.

Sonderingar inleds

Vilka samtal det handlar om och på vilka nivåer det skett vill han dock inte säga.

– Jag tänker inte gå in på vilka samtal som förts men det sker i olika konstellationer och jag hoppas det kommer leda till det bästa för Sverige.

I morgon klockan 10 inleder talmannen Andreas Norlén (M) sina sonderingar med partiledarna. Stefan Löfven är först ut.

Anders Ygeman är fortsatt övertygad om att Stefan Löfven är den mest naturliga regeringsbildaren.

– Han leder den största partikonstellationen och är också den som varit beredd att bryta den blockpolitik som förlamat Sverige, säger han.

Litar på M-talmannen

Anders Ygeman menar att han inte har någon anledning att inte känna förtroende för den nyvalde moderate talmannen.

Han ser det inte heller som alls självklart att Norlén kommer att föreslå sin partikamrat Ulf Kristersson (M) som regeringsbildare först.

– Nej, givet det vi vet nu så skulle det mest logiska vara att ge det uppdraget till Stefan Löfven som med bred marginal leder det största partiet och den största partikonstellationen i riksdagen.

Samtidigt framhåller Anders Ygeman att de flesta borgerliga regeringar som tillträtt har föreslagits av S-talmän.

Han utesluter inte heller att talmannen kan presentera en lösning redan i morgon kväll, efter de första samtalen. Men han menar att det inte är särskilt troligt.

– Jag tror det är klokt av talmannen att försäkra sig om att den person som han ger i uppdrag att bilda regering också kan vinna en förtroendeomröstning i riksdagen och få genom sin budget och sitt regeringsprogram. Det är den ordning vi hittills använt i Sverige. Frångår han den, och utser regeringsbildare lite på chans, då är risken att riksdagen röstar ner flera olika statsministerkandidater. Det riskerar att försvåra talmannens ställning.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publicerad:

LÄS VIDARE