Cherrie och Imenella drog Rinkebybor till röstlokalen

avAdam Westin

Valdeltagandet i Rinkeby är bland det lägsta i landet.

För att locka unga att rösta kom artisterna Cherrie och Imenella till Rinkebyskolan.

– Jag har aldrig bränt en bil i hela mitt liv och jag tror inte Cherrie har gjort det heller, säger artisten Imenella.

I Rinkeby röstar bara lite drygt hälften av de som kan. Hjulstabon Sibell Ziani gör det för första gången i år.

– Vi vill inte att SD ska gå fram, då måste vi rösta, säger 27-åriga Sibell Ziani.

Mikal Asteway har bara röstat en gång tidigare. Den gången föll rösten på Piratpartiet, lite som en protest, för att inget annat parti tilltalade henne. Men nu är läget annorlunda.

– Folk är rädda att det ska bli mer segregation och att rasismen ska öka. Människor kommer väl bli mer främlingsfientliga än de redan är. Vi vill ha ett Sverige, inte ett Sverige som är uppdelat, säger Mikal Asteway, 29.

Artisterna uppmanar unga att rösta

I förra riksdagsvalet fick S, V och MP förkrossande 90 procent i många valkretsar i området. Rinkebyborna Sherihan ”Cherrie” Hersi och Imen ”Imenella” Mohammed skrev häromdagen till sina tiotusentals följare på Instagram att de kommer vara på Rinkebyskolan klockan 14 på valdagen.

– Engagemanget att rösta har inte varit så stort i förorterna, mycket för att vi inte har haft förtroende för politiker. Men vi vet också att det här valet är extremt viktigt, säger Cherrie.

1 av 8 | Foto: Pontus Orre
Imen "Imenella" Mohamed och Sherihan "Cherrie" Hersi utanför Rinkebyskolan.

Nästan hela valet handlar om invandrargrupper och förorter, säger Imenella som tycker att det pratas mer ”om oss” än ”med oss”.

– Sanningen är att det händer mycket fantastiska grejer här, men när det är en bilbrand så vet hela Sverige om det. Varenda grej som händer lyfts upp och ska tala för oss alla. Jag har aldrig bränt en bil i hela mitt liv och jag tror inte Cherrie har gjort det heller, säger Imenella.

Oroliga för SD

Båda är öppna med att de röstar rött. De är oroliga för ökad splittring om Sverigedemokraterna går fram i valet.

– Jag vill gärna tro och hoppas innerligt att våra medmänniskor i Sverige inte hatar oss. Och om ni gör det, hatar ni oss verkligen så mycket att ni ger upp era kvinnliga och mänskliga rättigheter? Det är sjukt för mig att det är så, säger artisten Imenella.

Pratar du om SD då?

– Jag pratar 100 procent om SD, det är ingen hemlighet.

Lämnade M för Annie Lööf

Utanför Rinkebyskolan pratar de flesta om Sverigedemokraterna men ingen representant för partiet syns till. Kahin Ahmed har suttit i landstinget och stadsdelsnämnden för Moderaterna, men nu har han bytt parti.

Anledningen?

– Annie Lööf. Hon är en äkta motståndare till rasismen och främlingsfientliga aktörer som finns i politiken. Tyvärr har de stora partierna vänt kappan efter vinden, då blev jag centerpartist, säger Kahin Ahmed som står och delar ut röstsedlar.

En kandidat för Liberalerna kommer fram.

– Han där är ju redan kändis. Vill ni inte prata med en liberal?

Fatima Nur är liberal landstingspolitiker i Stockholm. Hennes parti fick knappt en procent i Rinkeby i riksdagsvalet 2014.

– Varför vi är små? Vi lovar inte till höger och vänster. Jag lovar ingen moské och ingen friskola, säger Fatima Nur.

”Man är inte intresserad av hedersförtryck”

Fatima Nur är starkt driven i frågan mot hedersförtryck, något som partiledaren Jan Björklund haft fokus på under valrörelsen.

– Här är man inte intresserade, ingen tar upp frågan om vad politikerna gör åt gängkriminaliteten, arbetslösheten och skolor, det som jag brinner för. Jag är född i Somalia och kom till Sverige och Tensta 1974. Jag har aldrig sett somaliska kvinnor ha sånt här på sig i mitt hemland, då måste man ställa sig frågan varför, säger Fatima Nur och syftar på slöjor.

Valdeltagandet i Rinkeby ökade med några procent mellan 2010 och 2014. Kanske kan det öka ytterligare i år, om det så blir av rädsla för SD eller som en reaktion på gängkriminalitet, våld och hedersförtryck.

Många av de som kommit för att träffa Cherrie och Imenella är inte röstberättigade än. När de anländer flockas unga tjejer och killar som vill ta selfies och sjunger med i deras låtar. Folkets hus bjuder på grillad mat och Cherrie och Imenellas låtar studsar över skolgården.

”Låt mig leva life, låt mig leva life. För om jag lyckas då vi alla kan. Vi alla kan”, sjunger en grupp tjejer med i Cherries låt ”163 för evigt”.

ARTIKELN HANDLAR OM