Han ersätter Åsa Romson i riksdagen

avPär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Den förre MP-toppen Åsa Romson lämnar politiken.

Nu står det klart att det blir Lorentz Tovatt, tidigare språkrör för Grön ungdom, som ersätter henne i riksdagen.

– Jag vill få upp klimat- och miljöfrågorna på dagordningen i riksdagen, säger han.

Foto: LOTTE FERNVALL
Lorentz Tovatt ersätter Åsa Romson i riksdagen.

Våren 2015 tvingades Åsa Romson, efter en tumultartad tid, att avgå från posten som Miljöpartiets språkrör. Det innebar också att hon lämnade regeringen där hon varit klimat- och miljöminister samt vice statsminister.

Romson valde att sitta kvar i riksdagen där hon fick uppdraget att vara ordförande i EU-nämnden. Men tidigare i år meddelade ex-språkröret att hon nu ska lämna politiken helt.

Nu står det klart att det blir Lorentz Tovatt som ersätter Romson i riksdagen. Han har tidigare varit språkrör för Grön ungdom, en post han lämnade våren 2016.

Sedan dess har Tovatt bland annat arbetat i Statsrådsberedningen och som politiskt sakkunnig för miljöminister Karolina Skog. Men när riksdagen öppnar igen efter sommaren är han på plats som en av MP:s ledamöter.

Där vill han framför allt fokusera på klimat- och miljöfrågor.

– Jag vill försöka få upp de frågorna på dagordningen i riksdagen och komma med nya idéer för att fortsätta driva på i den riktning som regeringen redan går. Framför allt handlar det om hur företag ska kunna ställa om så snabbt och effektivt som möjligt, men det handlar även om transporter. Det är Sveriges akilleshäl när det gäller klimatet, säger Lorentz Tovatt.

Under mandatperiodern har det varit stökigt i MP:s riksdagsgrupp. Flera ledamöter bojkottade under en tid partiets möten och de gröna har generellt haft en tuff tid i regeringen.

Tovatt vill försöka förändra den bilden.

– Jag vill komma in i riksdagsgruppen och vara ett exempel på någon som kan visa på vilken otroligt ambitiös politik som MP driver i riksdag och regering. Jag tycker det är varje ledamots uppgift att se till så att hela svenska politik får reda på det. Det kommer jag se till att bidra med, säger han.

Det är ännu inte bestämt vad Tovatt kommer att få för uppdrag i riksdagen.

Samtidigt beslutade MP:s riksdagsgrupp i går att Jonas Eriksson, som även är gruppledare för partiets riksdagsgrupp, blir ny ordförande i riksdagens EU-nämnd.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM