Försvaret av Gotland

Flera toppbesök på Gotland när ön rustas – mot ryska hotet

Av: 

Pär Karlsson

John Granlund

SAMHÄLLE

Rysslands agerande har tvingat Sverige att rusta upp – och i fokus ligger Gotland.

I morgon besöker både statsministern och försvarsministern ön samtidigt som en av USA:s mest inflytelserika generaler är på plats.

– Det är inte bara viktigt för Sverige med ett bra försvar här. Vi har en gemensam vision om fred här, säger David G. Perkins till helagotland.se.

David G. Perkins är utvecklingschef inom den amerikanska armén.

Redan 2015 beslutades, genom en uppgörelse mellan regeringen och tre borgerliga partier, att Sverige efter elva år återigen skulle placera permanenta militära förband på det strategiskt viktiga Gotland. Då var planen att en mekaniserad stridsgrupp skulle finnas på plats i slutet av 2018.

I september förra året beslutades dock att den militära närvaron skulle tidigareläggas och sedan dess finns ett militärt förband av kompanistorlek på ön.

Hög general på plats

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) berättade i samband med beslutet att det var Rysslands aggressiva agerande som tvingat fram beslutet:

– Jag säger inte att vi har ett konkret angreppshot mot Sverige, utan det här bygger på en helhetsbedömning av det säkerhetspolitiska läget. Det är rimligt att tidigarelägga etableringen.

I veckan riktas blickarna återigen mot den militära upprustningen på Gotland. Under tisdagen anlände den amerikanska fyrstjärnige generalen David G. Perkins som är chef för United States Army Training and Doctrine Command för ett två och en halv dagar långt besök på ön.

– Han har ungefär 120 000 människor under sitt befäl. David G. Perkins är en sådan som man får läsa om på militärskolor, säger den svenske arméchefen Karl Engelbrektson till helagotland.se.

”Ett osänkbart skepp”

Enligt Försvarsmakten kom besöket till stånd på amerikanskt initiativ och för lokala medier anger Perkins som som orsak till visiten bland annat militärövningen Aurora 17, där USA och en rad västliga länder deltar, som bland annat ska hållas kring Gotland i höst.

–  Gotland är ett osänkbart skepp och har en strategiskt viktig punkt i den här regionen. Det är inte bara viktigt för Sverige med ett bra försvar här. Vi har en gemensam vision om fred här, säger David G. Perkins.

För P4 Gotland utvecklar han sin syn på öns strategiska läge:

– Med en markbas på Gotland kan du kontrollera både luftrum och sjöterritorium samtidigt som det kommer att medföra en ökad förmåga och kapacitet.

Under tisdagen var också försvarsminister Peter Hultqvist på plats på Gotland för att presentera vårändringsbudgeten och i morgon onsdag ansluter också statsminister Stefan Löfven (S) för att följa upp återmilitariseringen av ön genom att inspektera materiel och träffa soldater och annan militär personal.

Flera besök under dagen

De kommer att besöka bland annat flygplatsen F17 G, en del av Blekinge flygflottilj. Dessutom väntar besök vid Sjöbevakningscentralen i Visby, där man sköter övervakningen av Östersjön. Man ska även hinna med ett besök på Tofta skjutfält samt en presskonferens.

Upprustningen av det svenska försvaret har diskuterats flitigt de senaste åren. Tidigare i år nåddes en ny överenskommelse mellan regeringen och M, C och KD om mer pengar till försvaret redan i år inom ramen för försvarsbeslutet som gäller 2016–2020. Det handlade om 500 miljoner kronor som skjuts till i vårändringsbudgeten.

Pengarna ska användas under 2017 och bland annat gå till utökad incidentberedskap och förstärkningar av stridsgruppen på just Gotland.

LÄS OCKSÅ:

BÅDA SIDOR: Borde Sverige söka skydd hos Nato? Bästa argumenten – för och emot

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Försvaret av Gotland

LÄS VIDARE

Experterna: Så kan Ryssland ta Gotland

ÄMNEN I ARTIKELN

Försvaret av Gotland

Gotland

Peter Hultqvist

Stefan Löfven

Östersjön

Ryssland

Karl Engelbrektson