Adaktusson kandiderar till riksdagen: ”Alla behövs för att vända trenden”

avIsabelle Nordström

Kan Lars Adaktusson frälsa Kristdemokraterna?

Nu har den tidigare journalisten bestämt sig för att kandidera till riksdagen.

– Om partiets medlemmar tror att jag kan göra nytta i riksdagen vill jag gärna göra det, säger Lars Adaktusson.

Foto: OLA AXMAN
Lars Adaktusson.

Valet 2018 må kännas långt borta, men redan nu går EU-parlamentarikern Lars Adaktusson, 61, ut med beskedet att han kommer att kandidera till riksdagen.

– Jag har fått många förfrågningar från medlemmar i stort antal distrikt om att jag ska kandidera. Efter att ha funderat på det och om partiets medlemmar tror att jag kan göra nytta i riksdagen vill jag gärna göra det, säger Lars Adaktusson.

Beslutet har vuxit fram under en period, men diskussionen tog fart under ett partifullmäktigemöte i höstas.

”Fokus på mänskliga rättigheter”

Det tidigare nyhetsankaret och journalisten känd från SVT sitter sedan valet 2014 som EU-parlamentariker i Bryssel med fokus på utrikespolitik och mänskliga rättigheter. Men nu är han alltså redo att flytta hem, om KD-väljarna vill.

Vilka frågor han vill fokusera på om han blir invald vet han inte ännu.

– Det är svårt att säga nu. Mina intressen, som jag jobbat med både som journalist och nu politiskt, har varit utrikespolitik med fokus på mänskliga rättigheter, säger Lars Adaktusson.

– Jag jobbar gärna vidare med det området, men det måste avgöras i ett mer samlat sammanhang utifrån hur eventuell riksdagsgrupp ser ut och hur det går i valet.

I höstas kritiserade vänsterpartisten och EU-parlamentarikern Malin Björk Lars Adaktusson för att ha bjudit in juristen Ruth Nordström, som företräder organisationen Scandinavian Human Rights Lawyers. Organisationen har tidigare kopplats ihop med abortmotståndare.

Om du kommer in i riksdagen – vilken riktning tycker du att partiet ska ta i abortfrågan?

– Vi har en genomarbetad uppfattning i partiet när det gäller den frågan. Det finns inga krafter som driver att vi ska ändra den uppfattningen, jag delar den uppfattningen som partiet har, säger Lars Adaktusson.

I KD:s medicinetiska program står att ”både kvinnan och fostret är skyddsvärda individer. Kvinnan ska ha rätt att, i enlighet med lagstiftningen, fatta sitt eget beslut om abort under graviditetens första del”.

Däremot tycker Adaktusson att barnmorskor ska ha rätt att neka att göra aborter.

– Min uppfattning är att vi måste värna samvetsfriheten eftersom det är en del av FN:s deklaration av de mänskliga rättigheterna. Om vi står för mänskliga rättigheter måste vi stå upp för samvetsfrihet, säger Lars Adaktusson.

Inte orolig för KD:s framtid

Sedan riksdagsvalet har Kristdemokraterna i stort sett legat under riksdagsspärren på fyra procent. I senaste mätningen från Aftonbladet/Inizio låg partiet dock på 4,2 procent.

Tror du på en Lars Adaktusson-effekt inför valet 2018?

– Haha. Det har jag ingen aning om, jag tänker inte ens i de banorna. Jag brinner för ideologin och KD:s värderingar, säger Lars Adaktusson.

– Alla behövs för att vända den nedåtgående trenden.

Men han är inte orolig för att kristdemokraterna ska behöva lämna riksdagen.

– KD är ett gräsrotsparti och det finns ett stort engagemang hos medlemmarna. När det blir skarpt läge kommer många att arbeta väldigt hårt för att vända den nedgående trenden, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM