M-topparnas krav på Kinberg Batra efter krissiffrorna

SAMHÄLLE

I dag träffade Anna Kinberg Batra M-topparna i Stockholm.

Efter den senaste tidens skräckmätningar kräver nu flera tunga namn i Stockholm ett tydligare ledarskap.

– Hon måste bli lika tydlig utåt som hon var inåt idag, säger Pehr Granfalk, kommunalråd i Solna.

Foto: URBAN ANDERSSON
Anna Kinberg Batra.

Moderaterna fortsätter att rasa i förtroendesiffrorna. Enligt en undersökning från Demoskop och Expressen skulle Sverigedemokraterna få hela 18,2 procent av rösterna om det var val i dag, Moderaterna bara 16,6 procent.

Idag deltog partiledaren Anna Kinberg Batra i ett möte med kommunalrådsgruppen i Stockholms län, ett möte som varit planerat sedan en tid tillbaka. Inför mötet var flera ledande moderater kritiska till utvecklingen i partiet.

– Det poppar upp väldigt många olika förslag hela tiden. Det är som en popcornmaskin, men det är väldigt svårt att förstå vad det ska leda till. Om någon skulle fråga mig vad den här planen för Sverige är, så skulle jag inte kunna svara, säger Pehr Granfalk (M), kommunstyrelsens ordförande i Solna, till Dagens Industri innan mötet.

Kräver fokus på politisk

Efter mötet var han betydligt mer positiv.

– Hon var väldigt tydlig i det vi har efterlyst, att det finns en tydlig väg framåt, att man måste sammanfoga de idéer som finns och ett alternativ till den regering som finns i dag, som misslyckas med det mesta, säger Granfalk till Aftonbladet.

Han vill att Kinberg Batra är tydlig i kommunikationen om vilken väg Moderaterna ska ta inför valet.

– Det var ett av de bättre möten Anna haft. Om hon skulle vara lika tydlig och rak utåt som hon var inåt i dag skulle vi ligga på 35 procent nu, säger Granfalk.

– Jag tycker att vi nu ska kraftsamla kring områden som jobb, ekonomi och trygghet, områden som borde prioriteras i vårt politiska arbete. Där har vi kanske inte varit tillräckligt tydliga tidigare, säger Olle Riechenberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Danderyd.

– Det är bara genom konkreta politiska förslag som vi kan vinna tillbaka väljarnas förtroende.

Lars Lindgren (M), kommunstyrelsens ordförande i Vaxholm, tyckte också att det var ett bra möte.

– Det var en bra genomgång av läget i politiken just nu. Det centrerades rätt mycket kring vad som är partiets verkliga politik. Vi har olika teman, nu var det Anna som hade möjlighet att lägga ut texten om hur hon ser på vår politik och ta frågor, säger Lindgren.

Vill ha gemensam alliansbudget

Moderaterna har tappat allt mer stöd den senaste tiden. Anna Kinberg Batras utspel om att hon kan tänka sig att förhandla med Sverigedemokraterna i vissa frågor verkar inte ha fallit i god jord hos väljarna.

– Jag kan tycka att det är konstigt att inte Alliansen samlar sig och lägger en gemensam budget, vilket det utspelet egentligen handlar om. Alliansen vill regera tillsammans och då kan det vara rimligt att samlas kring en budget när man är i opposition, säger Olle Riechenberg.

– Men vi kommer att gå till val på att regera tillsammans med Alliansen, inte Sverigedemokraterna.

ARTIKELN HANDLAR OM