Moskéattacken i Bærum, Norge

Kritik mot Ygeman: Möter med en slap in the face

Av: 

Anette Holmqvist

SAMHÄLLE

Nu får Anders Ygeman (S) kritik för uppmaningen till Erna Solberg att ”se sig i spegeln” om högerextremismen.

– När Norges statsminister räcker ut en hand för att samarbeta mot nazister är det allvarligt att det möts med en slap in the face av en företrädare för den svenska regeringen, säger Tobias Billström (M).

KD-ledaren Ebba Busch Thor kallar Ygemans agerande ”plumpt och pinsamt”.

Vid en presskonferens med anledning av moskéattacken i Norge i går pekade Erna Solberg, statsminister från det konservativa partiet Höyre, på Sverige. Hon konstaterade att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, har sitt säte i Sverige och att det därför behövs ett nordiskt samarbete för att motverka dem.

– Sverige har de största och mest organiserade grupperna i Norden. Vi har sett att när de demonstrerar så är det några lokala och så kommer det folk från Sverige. Det är ett försök att organisera sig i grannländerna. Då är det viktigt att vi skapar en motståndskraft mot det i Norge, sa hon bland annat.

”Slag i ansiktet”

Det fick energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) att reagera och slå tillbaka med kritik mot Höyres regeringssamarbete med populistiska Fremskrittspartiet.

”Gärna norskt-svenskt samarbete, men regerar man med Fremskrittspartiet och utnämnt Sylvi Listhaug till minister 2 gånger, så kanske man ska se sig själv i spegeln innan man sneglar över landsgränsen”.

Nu får han dock kritik för sina ord. Moderaternas gruppledare Tobias Billström menar att det var olämpligt av Ygeman.

– När Norges statsminister räcker ut en hand för att samarbeta mot nazister är det allvarligt att det möts med en slap in the face (ett slag i ansiktet) av en företrädare för den svenska regeringen, säger han.

Ovärdigt

– Anders Ygemans twittrande är ovärdigt. Dels därför att Sverige och Norge har ett gemensamt intresse av att samarbeta mot högerextremism och nazism i våra bägge länder, vilket vi moderater vill att vi investerar både tid och resurser till. Och dels för att Ygeman uppenbarligen anser att man kan jämställa NMR med Fremskrittspartiet, vilket är absurt. Man kan han många berättigade synpunkter på Fremskrittspartiet och dess företrädare, men de är ett demokratiskt parti i en beslutande församling i ett nordiskt grannland till Sverige.

Billström menar att det är av största vikt att se till högerextremismens gränslöshet och behovet av samarbete mellan länderna.

– Anders Ygeman och Socialdemokraterna borde förstå att relationer mellan länder bygger man långsiktigt genom en bra ton mellan varandra.

Att Erna Solberg valde att dra in Sverige i diskussionen tycker Tobias Billström inte är konstigt. Han framhåller att det är ett faktamässigt konstaterande och att det räcker med att läsa Säkerhetspolisens årsrapporter för att se att Sverige har problem med högerextremism, men också islamism och vänsterextremism.

Busch Thor: Plumpt

Även KD-ledaren Ebba Busch Thor är kritisk. På Twitter skriver hon:

”Plumpt och pinsamt av @Ygeman. Om svenska nazister åker till Norge och sprider sitt hat skyller man inte ifrån sig, man tar det på allvar och gör vad man kan för att städa framför egen dörr. ”

Sverigedemokraternas avgående gruppledare Mattias Karlsson skräder inte orden i sin kritik mot Ygeman och regeringen.

SD: ”Historielöst”

”Vi har alltså ett svenskt statsråd som jämställer Fremskrittspartiet, ett regeringsparti i vårt närmaste grannland, med våldsbejakande nazister som NMR. Indirekt säger han ju därmed också att 15 % av vårt broderfolk, vårt kanske närmast allierade land i världen, är nazister och att Norges statsminister är en nazi-kollaboratör.” skriver Karlsson på Facebook.

Han avslutar sitt inlägg med orden: ”Denna regering är så ovärdig, så historielös, så omogen, så taktlös, så imbecill, att det fortfarande förbluffar mig.”

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

ANNONS

Snabb hjälp på vårdcentral eller i ett videomöte - Öppet dygnet runt i appen!

Extern länk från Kry SE

Till Kry

Publisert:

LÄS VIDARE

Skolkamraten om Philip Manshaus kusliga förvandling

ÄMNEN I ARTIKELN

Moskéattacken i Bærum, Norge

Tobias Billström

Anders Ygeman

Erna Solberg

Sylvi Listhaug

Högerpopulism

Ebba Busch