Öppen konflikt i regeringen om migrationen

Lövin går till angrepp mot Löfven - backas upp av flera MP-toppar

Regeringen har hamnat i en öppen konflikt om Sveriges migrationspolitik.

Statsminister Stefan Löfven vill se en restriktivare hållning – vilket får vice statsminister Isabella Lövin att se rött.

– Det är Socialdemokraternas politik, inte regeringens, svarar hon.

Från Löfvens pressavdelning menar man att statsministern talat – som S-ledare.

Statsminister Stefan Löfven uttalade sig i en intervju med Sydsvenskan om hur Sveriges migrationspolitik ska se ut. Enligt Löfven är målet att halvera flyktingmottagandet.

– Vi ska inte ha fler flyktingar. Vi ska ha färre. Och de som kommer hit ska snabbare in i arbete, sa Löfven till tidningen.

Utspelet har inte tagits emot väl av regeringskollegorna i Miljöpartiet. Språkrör Isabella Lövin, som även är vice statsminister, svarar Stefan Löfven i ett öppet inlägg på sin Facebooksida:

”Ikväll citeras Stefan Löfven i Sydsvenskan om att Sverige ska ta emot betydligt färre flyktingar än vi gör idag. Det är Socialdemokraternas politik, inte regeringens.”, skriver hon.

Backas upp av Bolund

Isabella Lövin skriver vidare att regeringen driver att Sveriges flyktingpolitik ska vara rättsäker, effektiv och human.

”Regeringen verkar för ett solidariskt mottagande inom EU där alla länder, inklusive Sverige, tar ansvar. Vi stödjer åtgärder för att rädda människor på Medelhavet. Sverige ska delta i samtalen om omfördelning av de som räddas för att söka en lösning som tillåter ett svenskt deltagande.” skriver Lövin.

Språkröret Per Bolund har skrivit samma meddelande som Lövin på sin Facebooksida.

”Fega jävla sossar”

Förra språkröret Gustav Fridolin har också gett sig in i debatten. I ett inlägg på Facebook skriver han att i denna oroliga tid behöver Sverige en regering som står för tydliga värderingar: mänskliga rättigheter, solidaritet och fred.

”Det är bra att Sverige har ett sådant regeringsparti. (Trist bara att det andra är mer fokuserat på sina opinionssiffror.)”

Även ungdomsförbundet Grön ungdom reagerar kraftigt på Stefan Löfvens utspel. I en kommentar på Twitter skriver de ”Fega jävla sossar” och ifrågasätter att utspelet kommer samtidigt som Turkiet anfaller Syrien, vilket kan orsaka nya flyktingströmmar.

Bah Kuhnke: S har tappat kompassen

Även EU-parlamentariker Alice Bah Kuhnke (MP) är mycket kritisk till Löfvens utspel. I ett inlägg på Instagram skriver hon:

”Statsministern i ett av världens rikaste länder ut med en retorik från högern och säger ”Vi ska inte ha fler flyktingar vi ska ha färre”. Som om det istället för människor i nöd handlade om välja och vraka bland grejer på en loppis. Bristen på solidaritet i ett parti som uppenbart har tappat kompa(s)sen och helt glömt varför man bildades är nu uppenbar för alla.”

Migrationsfrågan har flera gånger tidigare splittrat regeringspartierna. Under flyktingkrisen var MP nära att hoppa av samarbetet med S. Enligt tidigare språkrör Åsa Romson var Stefan Löfven då också beredd att kasta ut MP ur regeringen.

Aftonbladet söker Isabella Lövin.

Löfvens svar

Stefan Löfvens pressekreterare Maria Soläng, menar att statsministern uttalade sig som S-ledare.

– I artikeln uttalar sig Stefan Löfven i egenskap av partiordförande och svarade på frågan om svenska Socialdemokraterna är på väg mot en dansk modell vad gäller migrationspolitiken, säger hon.

– Det han redogjorde för har varit socialdemokratisk politik sedan maj 2018.

Publisert:

LÄS VIDARE