Källor: Utredning om marknadshyror smygs ut under coronautbrottet

Inom kort väntas regeringen lägga fram den omdiskuterade utredningen om marknadshyror.

Det gör Marie Linder, Hyresgästföreningens ordförande, mäkta upprörd:

– Fullständigt tondövt i en tid när människor är rädda för att förlora jobbet och inte kunna betala hyran, säger hon.

Utredningen som är en del av Januariavtalet skulle ha lagts fram redan vid årsskiftet. Men den blev kraftigt försenad till följd av oenighet om vilka frågeställningar som skulle besvaras.

Enligt Aftonbladets källor har man dock nu kunnat enas – och utredningen ska därmed läggas fram ”inom kort”.

– Direktiven är klara och den kommer inom kort, säger en källa.

Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder.
Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder.

Smyger ut utredningen

En annan person framhåller att regeringen försöker ”smyga ut” utredningen i en tid när allas blickar är riktade mot åtgärder för att hantera den pågående pandemin. Både inom Socialdemokraterna och Miljöpartiet finns ett starkt motstånd mot marknadshyror och förändringen ses som en mycket stor eftergift till Liberalerna och Centerpartiet.

– Det här är mycket obekvämt för regeringen, säger en uppgiftslämnare.

Tanken är att utredningen ska ligga till grund för en reformering av hyresmarknaden, bland annat genom fri hyressättning för nybyggnation.

Befarar höjda hyror

Från Hyresgästföreningen har man hela tiden varit mycket negativ till tanken på marknadshyror. Man menar att det skulle leda till radikalt höjda hyror.

Ordföranden Marie Linder menar att det är ”tondövt” av S/MP-regeringen och samarbetspartierna L och C att gå fram med utredningen nu, under pågående coronapandemi.

– Det gör mig så fruktansvärt upprörd, säger hon.

– Vi har massor av människor som förlorar sina jobb och är rädda för att inte kunna betala sina hyror. Då ska man gå fram med det här. Det är inte klokt.

Ökar trångboddheten

Linder tror att marknadshyror skulle riskera att öka trångboddheten i Sverige ytterligare, något som i coronautbrottet setts som en av förklaringarna till att Stockholmsförorter som Rinkeby och Tensta har drabbats väldigt hårt i pandemin.

– Redan nu har människor med låga inkomster svårt att ha råd med en nybyggd lägenhet, säger Linder.

Även V-ledaren Jonas Sjöstedt reagerar på uppgifterna. På Twitter skriver han:

”Marknadshyror innebär mer trångboddhet och segregation. Vi ser just nu hur trångboddheten också leder till mer smittspridning. Ändå vill regeringen med C och L gå vidare med att införa marknadshyror. Så fullständigt tondövt och verklighetsfrämmande.”

Den kommande utredningen sorterar under justitieminister Morgan Johansson (S). Han vill inte ge några kommentarer i frågan.

Publisert:

LÄS VIDARE