Lööf kallades folkförrädare – spreds av SD-toppen: Väl valda ord

Teddy Nilsson blir kommunstyrelsens ordförande i Svalöv när Sverigedemokraterna tar makten i ännu en kommun.

I augusti 2018 länkade han till en text där Centerledaren Annie Lööf beskrivs som en ”folkförrädare”.

– Väl valda ord, skrev Nilsson.

Under onsdagen stod det klart att Sverigedemokraterna tar makten i ännu en kommun i södra Sverige, skånska Svalöv. Man gör det i ett styre med Moderaterna och Kristdemokraterna som får passivt stöd av Liberalerna.

Ny ordförande för kommunstyrelsen i Svalöv blir sverigedemokraten Teddy Nilsson, tidigare oppositionsråd som också är ledamot i regionfullmäktige i Region Skåne.

Teddy Nilsson (SD).
Teddy Nilsson (SD).

Aftonbladet kan nu avslöja att Nilsson spridit grovt hat mot Centerpartiets partiledare Annie Lööf via sitt konto på Facebook.

I ett inlägg den 2 augusti 2018 länkar han till ett blogginlägg med titeln ”Är Annie Lööf en folkförrädare?

”Väl valda ord”, skriver Teddy Nilsson.

I texten han länkar till slås fast att ”Annie Lööf är verkligen en folkförrädare. Det är helt korrekt att kalla henne för det. Det etniska svenska folket bryr hon sig inte om”.

”Väl valda ord”

I texten beskrivs Annie Lööfs Almedalstal från 2018 som ”Annie Lööfs "Upp Till Kamp" för judarna” och det står också att ”Hon nämnde judar om och om igen men aldrig "svenskarna".

Teddy Nilsson säger till Aftonbladet:

– Förmodligen är det ett blogginlägg bland många andra blogginlägg man delar. Det är ju ett informationsflöde. Det är skrivna ord, det skadar väl ingen.

Du skrev ”väl valda ord” om ett inlägg där Annie Lööf kallas för ”folkförrädare”?

– Ja, men det brukar man kunna uttrycka om folk som uttrycker sig lite klantigt och burdust. Det brukar man kunna säga enligt Svenska Akademiens ordlista, när man skäller ut någon efter noter, att det är väl valda ord.

Men ska man som politiker dela vidare artiklar där ordet ”folkförrädare” används om en politiker?

– Jag har ju inte valt ut artikeln eller det här blogginlägget på grund av att folkförrädare står med. Det förstår du säkert.

– Det är ett uttryck som en annan person använt, det är inte jag som skriver det. Om man använder det akademiska betydelsen av väl valda ord så är det någon som skäller ut någon annan.

Tycke du att Annie Lööf är en folkförrädare?

– Nej, absolut inte. Det är en person som har en blogg där personen skäller ut någon efter noter. Att jag delar det är för att jag tycker att det är något som jag tycker är intressant.

C: ”Inte är lämplig att sitta i någon politisk ledning”

Annie Lööf skriver själv på Twitter:

– I Svalöv väljer M och KD, med stöd av L, att inleda samarbete med SD och därmed byta ut den centerpartistiske KSO:n i allianssamarbete. Kommunens nya ordförande från SD, sprider antisemitisk hatretorik och kallar mig folkförrädare. Djupt anmärkningsvärt.

C:s partisekreterare Michael Arthursson säger till Aftonbladet:

– Det som står i det här inlägget som han hyllar är en retorik som är full av hat och antisemitism. Det är totalt omdömeslöst att skriva som han gör.

– Ordet folkförrädare är en del av en hatretorik som extremister på framför allt högerkanten använder sig av.

Han tycker att Teddy Nilsson har diskvalificerat sig från att bli kommunstyrelsens ordförande i Svalöv.

– Det här verkar vara en person som absolut inte är lämplig att sitta i någon politisk ledning, allra minst en så viktig som en kommunstyrelse.

SD:s presschef Henrik Gustafsson skriver i en kommentar till Aftonbladet om hur partiet ser på det Teddy Nilsson gjort:

Som folkvald behöver man givetvis vara extra noga med vad man delar och vad som i övrigt finns på den sida man delar. Det är ett ansvar man själv behöver ta och en kvalitetssäkring som är ens eget ansvar.

Han fortsätter:

– Jag har under många månader nu pratat om den enorma polarisering som uppstått i och med två valrörelser och det höga tonläge enskilda partier bidrog till.

– Givet det, men också av princip, ska vi och våra företrädare inte på något sätt bidra till ytterligare polarisering. Det är en oerhört viktig princip, såväl som att förtroendevalda, oavsett parti, alltid bör och ska föregå med gott exempel. 

Nått makten i fyra kommuner

I två av kommunerna där SD tidigare nått makten, Hörby och Sölvesborg, har de nya styrena drabbats av bakslag.

I Hörby drog den tilltänka kommunstyrelseordföranden Stefan Borg (SD) tillbaka sin kandidatur efter att det avslöjats att han delat inlägg och använt begrepp med koppling till vit makt-miljön.

I Sölvesborg ledde en uppmärksammad bild som anspelar på gruppsex till att två politiker från Moderaterna och en från Sverigedemokraterna avgick.

Publisert:

LÄS VIDARE