Nytt år – nya lagar. Nästan hela listan.

SAMHÄLLE

Nytt år, nya bestämmelser.

En uppsjö av nya lagar träder i kraft på nyårsdagen.

Här är de som angår dig mest, allt från dyrare fredagsvin till nya uppskovsregler vid bostadsförsäljning.

1 av 2

Dyrare vin
Skatten på alkohol höjs så på måndag blir det dyrare att gå på Systemet eller köpa folköl på Ica. Skattehöjningen motsvarar ca 25 öre för en flaska öl, 95 öre för en flaska vin och knappt två kronor för en flaska starksprit. Folkhälsan ska främjas, enligt regeringen.

Lägre momsgräns för småskuttar
Den som producerar exempelvis honung eller el i liten skala slipper betala moms om den beskattningsbara omsättningen understiger 30 000 kronor.

Billigare lagningar
Momsen på vissa reparationer som exempelvis vanliga cyklar, väskor, kläder, lakan och handdukar halveras till 12 procent. En reparation som kostade 250 kronor 2016 borde alltså sjunka till 224 kronor. Miljöpartiet ligger bakom den här förändringen.

Dyrare att åka till jobbet

Dyrare jobbresor
För att få dra av för resor till och från arbetet i deklarationen måste du 2017 ha rest för minst 11 000 kronor, en tusenlapp mer än i år.

Fler rutavdrag
Från årsskiftet får man dra av för reparationer i hemmet av tvättmaskin, frys, kylskåp, spis och andra vitvaror. Samma regler som för andra ruttjänster gäller, det vill säga ett skatteavdrag på hälften av arbetskostnaden.

Dyrare tjänstemiljöbilar
Den som har en miljöanpassad tjänstebil och ska betala förmånsskatt för den får förmånsvärdet sänkt med 10 000 kronor jämfört med en bil som inte är miljöanpassad. 2016 var sänkningen 16 000 kronor.

Lägre statlig skatt
Gränsen för när man betalar statlig inkomstskatt höjs med 8 900 respektive 12 700 kronor per år. Det innebär att den som ska betala 20 procent i statlig skatt måste tjäna minst 36 575 kronor i månaden. Den som ska betala 25 procent i statlig inkomstskatt måste tjäna minst 53 208 kronor i månaden, före de avdrag som Skatteverket administrerar.

Uppskov med bostadsvinsten

Nya skatteregler vid bostadsförsäljning
Taket på uppskov av kapitalvinst i samband med försäljningar av privata bostäder slopas mellan 21 juni 2016 och 30 juni 2020. Avsikten är att öka rörligheten på bomarknaden.

Billigare att anställa för enmansföretag
Enskilda näringsidkare som inte haft någon anställd sedan 1 januari 2016 slipper alla sociala avgifter för en anställd utom ålderspensionsavgiften på 10,21 procent. Förutsättningen är att personen anställdes tidigast 1 april 2016, jobbar minst 20 timmar per vecka och att anställningen varar minst tre månader. Slopandet av avgifterna gäller på löner upp till 25 000 kronor i månaden, på summor därutöver blir det vanliga avgifter. De nya reglerna gäller till och med 2021.

Frihetsberövades ställning stärks
Barn som frihetsberövats har rätt att kräva att anhörig underrättas om varför det skett. Frihetsberövade får också oinskränkt rätt att tala med sin försvarare i enrum, prata i telefon med försvararen eller skriva brev till hen. Förändringarna innebär en anpassning till EU-rätten.

Riktiga polisbilar
Bara polisbilar får ha ordet polis på chassit på karossen. Detsamma gäller Polismyndighetens och Säpos loggor. Den som bryter mot förbudet ska kunna dömas till böter.

Allt du behöver veta om platskassar

Info om plastkassar
Den som säljer eller ger bort plastkassar ska informera konsumenten om plastkassens inverkan på miljön, fördelarna med minskad förbrukning, vad man kan göra för att minska förbrukningen och hur många bärkassar i plast som bjuds ut på den svenska marknaden. Oj, vad upplysta vi kommer att bli.

Stöd till nya hyreslägenheter
Länsstyrelserna får rätt att ge investeringsstöd till ny-, till- och ombyggandet av studentbostäder och hyreslägenheter i områden med bostadsbrist eller med befolkningstillväxt. De nya lägenheterna ska också ha låg energiförbrukning.
Stödet är förknippat med en rad villkor under 15 års tid. Det gäller bland annat hur bostäderna förmedlas, hyresnivån och vilka inkomstkrav som fastighetsägaren kan ställa på hyresgästen. Ägaren får inte heller sälja till någon som tänker göra något annat med bostäderna än det som investeringsstödet gällde.

Socialbidraget höjs knappt
Den så kallade riksnormen för försörjningsstöd, tidigare kallat socialbidrag, höjs med en procent. Riksnormen täcker kostnader för mat, kläder, telefon och är lika för alla.

Mycket dyrare med handikappbil
Grundbidraget för att köpa en bil som anpassats för en funktionshindrad halveras. Samtidigt höjs inkomstgränserna för det så kallade anskaffningsbidraget.

Fler nyanlända i friskolor
Regeringen får meddela föreskrifter om urvalet till friskolor. En skola som tar in elever efter kötid kan exempelvis åläggas att ta emot en viss andel elever som bott i Sverige i högst två år.

Lättare komma in på komvux

Kravet på att examen från ett yrkesprogram i gymnasiet tas bort. Dessutom införs en utökad rätt att gå komvux på gymnasienivå för att nå inträdeskrav inom yrkeshögskolan.

Gratis läkarbesök för 85+

Inom hälso- och sjukvården kommer också nya regler som är bra för plånboken. För alla över 85 år blir besök i primärvården, som på vårdcentralen, gratis. Dessutom höjs åldersgränsen för gratis tandvård från 19 till 21 år. Och för den som är under 21 blir även preventivmedel som ingår i läkemedelsförmånerna – som p-piller – gratis.

ARTIKELN HANDLAR OM

Regeringen