Lars Adaktusson

Källor: Stödet växer för Adaktusson i KD-striden

Av: 

Pär Karlsson

Lars Adaktusson (KD).

Foto: OLA AXMAN

SAMHÄLLE

Lars Adaktusson siktar på en plats i KD-toppen inför valrörelsen nästa år.

Enligt vad Aftonbladet erfar växer nu stödet för EU-parlamentarikern i partiet inför rikstinget i helgen.

På lördag avgörs striden om vilka som ska sitta på maktposterna precis under Ebba Busch Thor.

På fredag inleder Kristdemokraterna sitt riksting i Uppsala. Där ska partiet besluta om vilken politik man ska driva framöver och vilka personer som tillsammans med KD-ledaren Ebba Busch Thor ska leda KD in i valåret 2018.

Det är sedan tidigare känt om att det blir kamp om maktpositionerna under partiledaren.

KD:s valberedning har föreslagit att förste vice ordförande Jakob Forssmed och andre vice ordförande Emma Henriksson sitter kvar i toppen. De båda sitter även på tunga uppdrag i riksdagen för partiet.

Men EU-parlamentarikern Lars Adaktusson utmanar och kandiderar till en av posterna som vice ordförande. I valberedningens förslag får han nöja sig med en plats som ledamot i partistyrelsen.

I partiet finns det flera som öppet vill att Adaktusson ska väljas in i presidiet, bland annat Kristdemokratiska ungdomsförbundet.

– Vi har valrörelsen framför oss och vi anser att vi behöver toppa laget för att optimera våra chanser att göra ett så bra resultat som möjligt. Lars tillhör en av våra mest profilerade politiker och är den person som KD-väljarna vid sidan av Ebba anser vara bäst på att företräda partiet, säger KDU-ordförande Christan Carlsson.

Stödet växer för Adaktusson

Sara Skyttedal, kommunalråd i Linköping, har dragit tillbaka sin egen kandidatur till partitoppen och ger nu i stället Lars Adaktusson sitt stöd.

– Vi har inte råd att missa en möjlighet att ta fram både de skarpaste förslagen och de skarpaste företrädarna. Rikstinget blir ett viktigt tillfälle där vi ska säkerställa partiets relevans för väljarna nästa val, säger hon.

Och det kan bli en strid på kniven.

Enligt vad Aftonbladet erfar växer stödet även på andra håll för att Adaktusson, journalisten som gick med i partiet inför EU-valet 2014, ska ersätta Emma Henriksson i KD-toppen.

Kan bli strid på kniven

Flera källor uppger för Aftonbladet att Adaktusson har ett starkt stöd i KD-distrikten i Kronoberg, Dalarna, Östergötland, Uppsala, Skaraborg och Halland. I många andra distrikt är ombuden splittrade.

Emma Henriksson, som också är ordförande i riksdagens socialutskott, har enligt uppgift sitt starkaste stöd i Göteborg, Skåne och Västerbotten.

En av dem som vill att hon sitter kvar i toppen är KD-profilen David Lega, kommunalråd i Göteborg och ledamot i partistyrelsen. Han menar att de sociala frågor som Henriksson driver är viktiga för partiet.

– Jag hoppas att presidiet blir orört och att man väljer Ebba, Jakob och Emma. Det vore bra om förste och andre vice ordförande satt i riksdagen, då Ebba inte gör det, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dagens hetaste match på Oddset: Sverige–Polen. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset.

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Lena Mellin: Så går det i valet 2018

ÄMNEN I ARTIKELN

Lars Adaktusson

Kristdemokraterna

Jakob Forssmed

Emma Henriksson

David Lega

Sara Skyttedal

Ebba Busch