”Alla ska vara delaktiga i framtidsprojektet Sverige”

ENKÖPING. Stefan Löfven lovar att hela Sverige ska leva.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) ska se till att se alla får samma tillgång till samhällsservice – oavsett var man bor.

– Alla ska känna sig delaktiga i framtidsprojektet Sverige, vi har för många som inte gör det i dag, säger Löfven.

Förra året stod statsminister Stefan Löfven och talade på Stortorget i Gamla stan i Stockholm, omgärdad av den pågående julmarknaden.

I år valde han att istället tala i Enköping. Med sig till staden hade han hustrun Ulla och en lång rad statsråd från regeringen, bland annat MP-språkröret Gustav Fridolin.

”Service ska finnas tillgänglig för alla”

I sitt tal fokuserade statsministern på vikten av att hela Sverige ska leva. Han meddelade att Ardalan Shekarabi får ansvar för att säkerställa att alla ska ha tillgång till grundläggande statlig service, oavsett var i landet man bor.

– Detta måste vara principen Sverige lever efter. Service ska finnas tillgänglig för alla medborgare. Bara så kan hela landet hela. Och hela landet ska leva, slog Löfven fast från scenen på Stora torget.

Exakt hur alla svenska ska kunna nås av samhällsservicen ville dock inte statsministern säga. Han framhöll att det är det som Shekarabi ska reda ut. Men han menade att det till exempel kan handla om ökat nyttjande av digital teknik.

I talet lovade Stefan Löfven också att en halv miljon fler runt om i landet ska få tillgång till snabbt bredband, genom en satsning som leds av digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP).

Ska vara mer ute i landet

Stefan Löfven har en ambition om att vara mer synlig runt om i landet. På kort tid har han besökt orter som Umeå, Västerås och Kumla. Detta förklarar han med att allt klyftorna mellan stad och land har ökat.

Aftonbladet har intervjuat Löfven inför den stundande julen och det kommande nya året. I intervjun öppnade statsministern bland annat för ett förbud eller krav på tillstånd för tiggeri, vilket han fick mycket frågor om på plats i Enköping.

Publisert: