Liberalernas interna krisbrev om Allianshaveriet: M bär ansvaret

avAnette Holmqvist, Ebba Thornéus, Olof Svensson, Pär Karlsson

Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm beklagar de senaste dagarnas samtal om SD-poster till riksdagens utskott i ett internt krisbrev.

Hon lägger även skulden för Allianshaveriet på Moderaterna.

“De bär huvudansvaret”, skriver hon i brevet.

– Det hon säger stämmer inte. Nu måste alla lugna ner sig litegrann, svarar Moderaternas Gunnar Strömmer.

Under söndagen skickade Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm ut ett internt krisbrev där hon redogör för bakgrunden till allianshaveriet som under helgen har fått flera höga partitoppar att dödförklara samarbetet.

1 av 2
Ur det interna krisbrevet.

Det är ett stort misslyckande när det blir svårt och jobbigt att vara Liberal i en tid när vi alla behöver få vara stolta och offensiva valarbetareVår interna kommunikation har tagit för lång tid och den har inte svarat på alla frågor. Jag vet att det har varit jobbiga dagar för alla, och jag är så ledsen för det, skriver Arnholm inledningsvis i brevet som Expressen var först med att publicera.

Vidare skriver hon att planen var att de diskussioner som hittills ägt rum skulle informeras och förankras i respektive parti för att sedan presenteras i mitten av nästa vecka.

Istället läckte nyheten och presenterades på ett sätt som fick det att verka som att Alliansen har börjat förhandla med SD. Det har väckt frågor om var Alliansen står i förhållande till SD, och om hur Alliansen ska kunna samarbeta överhuvudtaget”, skriver Maria Arnholm och tillägger att Sverigedemokraterna är Liberalernas huvudmotståndare.

Arnholm: M bär ansvaret

Arnholm skriver vidare att man är ”mycket kritiska mot Moderaterna” som de menar ”bär huvudansvaret för att detta hände”.

Det är tydligt att de har ett intresse av att sprida en annan bild av Alliansens inställning till SD. Deras agerande har skadat förtroendet både för Allianssamarbetet och för Liberalerna. De har också gjort det ännu svårare att komma vidare i sakfrågan: hur riksdagen ska organisera arbetet i ett svårt parlamentariskt läge.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska det under söndagen även ha hållits en telefonkonferens där Jan Björklund informerat partitoppar på olika nivåer om det rådande Allianshaveriet.

Liknande telefonkonferenser hålls återkommande.

Moderaterna uppmanar till lugn

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer säger att Maria Arnholm talar osanning.

– Uppgifterna som presenteras stämmer inte. Lanseringen av det här skedde helt enligt den plan som samtliga partier stod bakom. Det gjordes i den Ekot-intervju som sändes den 29 juni. Intervjun spelades in redan 21 juni, säger han och tillägger att tre av fyra gruppledare stod bakom presentationen i intervjun.

Maria Arnholm anser att ni förde fram en helt annan bild av Alliansens inställning till SD?

– Det stämmer inte heller, vi har inte fört fram någon annan bild än den som varit alliansens gemensamma.

Att partierna skulle presentera diskussionerna de haft om ordförandeposterna i nästa vecka, som Arnholm skriver, stämmer inte heller, enligt Strömmer.

– Nej, det stämmer inte alls. Det framstår ju som helt obegripligt eftersom vi svarar på Ekots frågor den 21 juni.

Varför tror du hon skriver så här?

– Jag vet inte, jag tycker att alla måste lugna ner sig litegrann.

Väckt ramaskri internt

Nyheten om att Alliansföreträdarna öppnar upp för att bryta isoleringen av Sverigedemokraterna gällande topposterna i riksdagens utskott kom under förra veckan.

Beskedet väckte ramaskri både hos de rödgröna men också internt inom Centerpartiet och Liberalerna. Det fick Jan Björklund och Annie Lööf att förklara idén som död, eftersom Socialdemokraterna sagt nej.

Jan Björklund var snabbt ute och kritiserade M:s gruppledare Tobias Billström.

– Jag är irriterad över det sätt som Moderaternas gruppledare presenterade det som att Alliansen var överens, det är vi inte alls. Vi är överens om att diskutera med Socialdemokraterna om en annan fördelning där alla partier skulle få platser i förhållande till sitt valresultat, sa Björklund till Aftonbladet.

Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

ARTIKELN HANDLAR OM