Valet 2018

S mål i valet: Få mer än 31 procent

Av: 

Anette Holmqvist

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Både Moderaterna och SD blir Socialdemokraternas huvudmotståndare i valet.

Partiet siktar samtidigt mot att få över 31 procent i höstens val – alltså mer än 2014.

– Det finns en stor förväntan om att vi kan göra ett bra resultat, säger Lena Rådström Baastad, partisekreterare (S).

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad och valgeneralen John Zanchi presenterade på tisdagen Socialdemokraternas plan för årets valrörelse.

Fokuset kommer att ligga på ”bättre välfärd, lag och ordning och snabbare integration”.

Auktoritär stämning bland väljarna

Valgeneralen slår fast att frågorna skiljer sig åt från den som gällde 2014. Och att detta beror på att väljarna har rört på sig till följd av osäkerhet i omvärlden, konflikter och grundläggande värden som utmanas.

– Vi har en politisk dagordning i dag som i någon mening är auktoritär, det finns i väljarkåren en önskan om att någon ska ta kontrollen över samhällsutvecklingen, säger John Zanchi.

Han menar att Socialdemokraterna därmed lägger tyngdpunkten på de utmaningar som väljarna ser.

– Den politiska dagordning vi ser är i grunden annorlunda än tidigare, det är sjukvård, integration, lag och ordning och sedan finns också skolan där.

Siktar högre än senast

Lena Rådström Baastad framhåller i sin tur att partiet går fram med målet om att göra ett bättre val i år än 2014, då Socialdemokraterna nådde 31,0 procent.

– Vi har inte satt ett procentmål, men det som verkligen triggar vår partiorganisation är att kunna göra något unikt utifrån en europeisk kontext, där S-partier de senaste åren har mött valförlust efter valförlust, säger hon.

Hon menar att systerpartierna runt om i Europa har missat i sina samhällsanalyser, samtidigt som man inte har pratat om de frågor som väljarna önskat. Detta är misstag som hon menar att svenska socialdemokrater inte ska begå.

– Vi har höga ambitioner och vi är övertygade om att vi kommer att få ett ökat stöd, säger Rådström Baastad.

M och SD motståndare

Socialdemokraterna poängterar också att man vill se mer samarbete framöver, dock inte med Sverigedemokraterna. Budskapet är även att det nuvarande samarbetet med Miljöpartiet har varit bra och att man gärna fortsätter med det – samtidigt som man samarbetar med andra.

Till huvudmotståndare utser man både Moderaterna och Sverigedemokraterna.

– De har andra lösningar för de samhällsutmaningar vi har i dag. De vill sänka skatterna, införa marknadshyror och sänka löner lagstiftningsvägen. Det skulle försvaga sammanhållningen och göra det svårare att ta itu med de samhällsproblem vi har i dag. Och det skulle gynna de rikaste och i grunden göra om Sverige, säger John Zanchi.

Jobb, välfärd och integration

Enligt John Zanchi och Lena Rådström Baastad ska följande citat ligga till grund för vad S vill stå för i valrörelsen:

”Sverige ska bli tryggare med en bättre välfärd och hårdare tag mot brottsligheten. Sverige är starkare när vi håller ihop. Den svenska modellen ska utvecklas, inte avvecklas!”.

Socialdemokraterna har också som mål att genomföra Sveriges största samtalskampanj – 1,5 miljoner samtal ska genomföras. Och man siktar samtidigt på att värva 20 000 nya medlemmar.


För fler politik- och samhällsnyheter, följ @Aftonbladet Samhälle på Facebook.

ANNONS

Badkläder till ett bra pris hos Ellos. Passa på att köpa sommarens härligaste baddräkter, bikinis och tankinis!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Valet 2018

LÄS VIDARE

Så mycket satsar partierna inför valet

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Lena Rådström Baastad

Välfärd

Integration