Politik

M och SD inleder nytt lokalt samarbete

Av: 

Olof Svensson

SAMHÄLLE

Moderaterna och Sverigedemokraterna inleder ett nytt lokalt samarbete.

– Vi ger SD posten som andre vice ordförande i kommunfullmäktige och nämnderna, för att de ska stödja oss, säger Mikael Rubin (M).

SD säger att de fått garantier att M ska stödja dem när de lägger fram förslag.

Moderaternas vice partisekreterare säger att upplägget strider mot partiets riktlinjer.

Moderaterna och Kristdemokraterna tar över makten i Trelleborg, med hjälp av Sverigedemokraterna. I går höll de tre partierna en gemensam pressträff där de meddelade nyheten.

Moderaterna har samtalat med alla partier men landat i att SD-stödet är det bästa alternativet, berättar Moderaternas gruppledare Mikael Rubin. Liberalerna ville inte gå med på att gå fram med stöd av SD, enligt Mikael Rubin. Centerpartiet var heller inte intresserade.

SD får nu posten som andre vice ordförande i kommunfullmäktige, de blir också vice ordförande i de politiska nämnderna. Oppositionsrådet Helmuth Petersén (SD) är mycket nöjd med samarbetet och tror att SD nu kommer få igenom mycket av sin politik.

– Vi kommer att synas mycket. Det viktiga för oss är att vi får igenom vår politik och det kan vi nu.

Vill att nyanlända ska kunna bo i fartyg

Ett krav från SD har varit att M ska stödja de förslag de kommer lägga fram. Helmuth Petersén vill dock inte gå in på vilka frågor det är. Ett av SD:s mest prioriterade förslag är att nyanlända ska kunna erbjudas andra boenden än vanliga lägenheter i kommunen, till exempel i husvagnar eller fartyg. Just den frågan har inte varit uppe för diskussion i samarbetet med M ännu, men Helmuth Petersén har goda förhoppningar att den kommer gå igenom.

Mikael Rubin säger att SD inte driver några lokala frågor som inte M sympatiserar med.

Hur ser du på att de får inflytande i frågor som rör invandring?

– Det är inte så mycket invandringsfrågor i kommunen. Här pratar vi om vatten, avlopp, var skolor och förskolor ska byggas, säger Mikael Rubin.

Fått godkänt av Ljungman

M och SD inledde nyligen ett liknande samarbete i Hörby, vilket underkändes av Moderaterna nationellt.

– Vi ska inte samarbeta med SD lokalt, regionalt eller nationellt, sa vice partisekreterare Anders Edholm till Aftonbladet.

Hur ser du på att samarbetet strider mot Moderaternas policy?

– Jag har stämt av detta med Lars-Ingvar Ljungman som är ordförande i Skåne. Jag känner att jag följer riktlinjerna. På riksplan har man inte samma förståelse för att det har kommit in ett tredje block i politiken. Men jag har inte engagerat mig i Moderaterna för att vara emot ett annat parti, jag vill få igenom så mycket moderat politik som möjligt, säger Mikael Rubin.

Anser du att M och SD ska samarbeta även på riksplan?

– Jag vill inte kommentera det. Jag har anpassat mig efter valresultat i Trelleborg, jag har tänker inte har någon synpunkt på hur Ulf Kristersson och de andra sköter det på riksnivå.

Moderaternas vice partisekreterare Anders Edholm ger en skriftlig kommentar till Aftonbladet: ”Moderaternas policy är att inte förhandla eller samarbeta med SD. Upplägget i Trelleborg strider mot dessa riktlinjer”.

ANNONS

20% på solskydd från ACO Sun - solsäkert för hela familjen!

Extern länk från MEDS

Köp här

Publisert:

LÄS VIDARE

Jimmie Åkesson: Hyckleri med deras klagan

ÄMNEN I ARTIKELN

Politik

Invandringspolitik

Migrationspolitik

Moderaterna

Sverigedemokraterna

Lars-Ingvar Ljungman

Ulf Kristersson