MP: ”Det här är helt fel väg att gå”

Miljöpartiet och Vänsterpartiet sågar Socialdemokraternas utspel om hårdare tag i migrationspolitiken.

Men också internt inom S växer kritiken.

Särskilt vänder man sig emot att barn som nekats asyl inte ska få gå i skolan.

– Vi vill se mer humanism och medmänsklighet i migrationspolitiken. Det är helt fel väg att gå, säger Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson (MP).

Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson (MP).
Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson (MP).

Maria Ferm säger att hon inte förvånad.

– Det här är en linje som S har drivit i flera år. Vi står för en annan linje som innebär att vi nu har en lag på riksdagens bord som kommer att innebära att uppemot 9 000 ensamkommande unga får en möjlighet att få stanna i Sverige. 

Kan det här förslaget få er att avbryta regeringssamarbetet?

– Det här är ett partiutspel från Socialdemokraterna. Jag är glad att den politik som regeringen för, där vi har förhandlat tillsammans med Socialdemokraterna, inte ser ut så här.

När kommer gränsen att vara nådd för er, när kommer ni att säga "vi vill inte samarbeta med er längre"?

– Vi har i regeringsställning lyckats få flera förbättringar. Till exempel har id-kontrollerna avskaffats, vi har öppnat upp för familjeåterförening på flera ambassader och vi har nu en lagstiftning på gång som ger ensamkommande en möjligt att stanna, säger Maria Ferm.

Fridolin: ”Barn har rätt att gå i skola”

MP-språkröret Gustav Fridolin kommenterar förslaget på sin Facebook så här:

”Barn har rätt att gå i skola. Oavsett vad deras föräldrar gör eller har gjort. Det är Sverige. Punkt”, skriver han bland annat på Facebook.

V: ”Det blir en inhuman politik”

En kritik V-ledaren Jonas Sjöstedt instämmer i:

– Det är oerhört sorgligt att höra en socialdemokratisk statsminister säga det. Oavsett vad man tycker om att föräldrarna är här, så kan man inte straffa barnen. Det blir en inhuman politik. 

Hans parti vill avskaffa den tillfälliga asyllagen, som Socialdemokraterna nu vill göra permanent.

– Det här är taktik. Det handlar inte om att de som kommit hit ska få bättre. De kommer att få det sämre. Man fortsätter att splittra familjer, man forsätter att inte ge permanenta uppehållstillstånd som är så viktiga för integrationen, säger Jonas Sjöstedt.

V lovar att motarbeta förslaget

Socialdemokraterna tävlar nu med andra partier om att ha den hårdaste politiken mot människor som är på flykt. Det är en tävling som partiet inte kan vinna, enligt V-ledaren.

– Det är bara signalpolitik. Man vill vara tuffaste sheriffen i stan. Det kommer alltid att finnas en som är tuffare. Det kommer alltid att finnas partier som kommer att ha vilja ännu hårdare förslag, ännu hårdare politik. Frågan är, var hamnar man till slut? säger Jonas Sjöstedt.

Vänsterpartiet lovar att arbeta för att S-förslaget inte ska bli lag.

– Det här är självklart en fråga som kommer att komma upp när vi ska bilda regering efter valet. Det här är ingenting som vi ställer oss bakom. Det här är någonting som vi kommer att vilja förändra, säger Jonas Sjöstedt.

V i Malmö startar jourtelefon för socialdemokrater

Hans partikamrater i Malmö har startat en jourtelefon för besvikna socialdemokrater.

”Vi har startat en jourtelefon för er som behöver någon att prata med eller vill gå med i riksdagens enda riktiga socialistiska parti”, står det på Malmövänsterns Facebook-sida.

Palm: Helt orimligt att straffa barn

Men den hårdare asylpolitiken väcker också ont blod intern inom Socialdemokraterna. Sidoorganisationen Tro & Solidaritet, där statsvetaren Ulf Bjereld är ordförande, har uttryckt missnöje men också enskilda S-företrädare.

Veronica Palm, tidigare mångårig riksdagsledamot för Socialdemokraterna, är en av kritikerna.

Hon är mycket besviken på sitt parti och särskilt Stefan Löfvens uttalande om att barn som nekats asyl inte ska få gå i skolan i Sverige.

– Det är helt orimligt att straffa barn för att vuxna fattar beslut om att stanna kvar i Sverige trots att de inte har lagliga rättigheter. Jag har alltid vetat att min gräns går vid migrationspolitiken och den gränsen tangeras allt oftare nu. Det är jobbigt, säger hon.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publisert:

LÄS VIDARE