Liberalernas förslag – så ska lärarlönerna höjas

SAMHÄLLE

Liberalerna vill att staten skjuter till miljardbelopp för att höja lärarlönerna.

Partiet vill att 30 000 tjänster som huvudlärare införs, där lönepåslaget blir 5 000 kronor i månaden.

– Det är för få som vill vara lärare, vi måste höja lönerna, säger partiledaren Jan Björkund.

Inför valet i höst är skolan en av Liberalernas huvudfrågor. I samband med att partiet snart presenterar sitt svar på regeringens vårbudget lanserar man också en satsning på att höja lärarlönerna.

Det hela grundar sig i den lärarbrist som finns i dag och som spås bli ännu värre de kommande åren.

Reformen skulle innebära att staten skjuter till fyra miljarder kronor per år som skulle innebära att 32 000 tjänster med särskilda lönepåslag införs. 30 000 av dem handlar om tjänster som huvudlärare, som alla lärare ska kunna söka.

Liknande tjänster fanns innan skolan kommunaliserades i början av 1990-talet.

Den som får tjänsten ska få 5 000 kronor extra i månaden och kommer att ha ansvar för ett ämne, vilket innebär ansvar för undervisningen och vilka läromedel som används.

Foto: Lotte Fernvall
Jan Björklund (L).

Vill se lönehöjning på 5 000

De flesta ämnen på låg- och mellanstadiet och alla ämnen på gymnasiet ska omfattas.

– Skolan är Sveriges viktigaste framtidsfråga. Ska vi kunna lyfta resultaten måste vi ha en skicklig lärarkår. Det är för få som vill vara lärare och vi måste höja lönerna. Det är en viktig aspekt i att höja yrkets status utöver mer ordning och reda och arbetsro. Staten behöver skjuta till pengar, kommunerna klarar inte av det, säger L-ledaren Jan Björklund.

Han ser framför sig att det kommer ta ett par år att tillsätta de 30 000 tjänsterna.

– Jag tror att personerna i huvudsak finns i lärarkåren i dag. Men sedan ska man tillsätta det här med omsorg och det ska prövas, det tar ett par år, säger Björklund.

Han säger också att lärarlönerna måste höjas generellt, men att det är något kommunerna måste ansvara för.

Målet är nu att få med sig Allianspartierna på förslaget, som innebär att skollagen förändras, och genomföra det efter en eventuell valseger.

Hyllas av facket

Liberalernas förslag hyllas av Lärarnas riksförbund. Fackordförande Åsa Fahlén säger:

– Som jag ser det är det här en möjlighet att komma med konkreta löneökningsnivåer i det professionsprogram som Skolkommissionen föreslagit.

– Det är jätteviktiga pengar och en bra signal till att vi måste få ett sådant program på plats.

Fahlén säger dock att lönen inte är den enskilt viktigaste frågan för hennes medlemmar, men det är en av flera viktiga saker.

– Den är viktigt på så sätt att det är väldigt många lärare som i dag känner att de jobbar på, gör ett bra jobb, men att de inte blir belönade för sin erfarenhet och kompetens. Det är något som det här förslaget skulle kunna fånga upp, säger hon.

Så har det gått för Liberalerna i riksdagsvalen – år för år 00:46
ARTIKELN HANDLAR OM