Åkesson till Kristersson: Vi kräver inflytande

avOlof Svensson, Pär Karlsson

Sverigedemokraterna ökar kraftigt i SCB:s mätning.

Jimmie Åkesson riktar nu krav till M-ledaren Ulf Kristersson:

– Vill han bli statsminister måste han ta stöd av oss och då kommer vi kräva inflytande, säger han.

Sverigedemokraterna går starkt framåt i SCB:s majmätning. Med 18,5 procent har partiet ökat med 3,7 procentenheter sedan mätningen i november. Sedan förra valet har SD gått fram med 5,6 procentenheter.

Partiledare Jimmie Åkesson säger att resultatet visar att SD lyfter frågor som väljarna tycker är relevanta. Han nämner hälso-sjukvård, trygghet, invandring och integration.

– Det är frågor som ligger i topp hos väljarna, säger han.

“Kräver inflytande”

Resultatet är också viktigt inför kommande regeringsförhandlingar, enligt Åkesson. Alliansen får totalt 38,6 procent. Men utan KD, som ligger under riksdagsspärren i mätningen, får Alliansen endast 35,7. De rödgröna får 40 procent.

Ulf Kristersson har tidigare sagt att han vill försöka bli statsminister även om Alliansen blir mindre än de rödgröna.

– Då måste han ta stöd av oss och då kommer vi så klart att kräva inflytande som står i proportion till vårt valresultat, säger Jimmie Åkesson.

SD tar främst väljare från Moderaterna och Socialdemokraterna, enligt SCB:s mätning. 18,5 procent är däremot inte partiets högsta notering i SCB:s mätning. I november 2015 fick partiet 19,9 procent.

”Bekräftar att det är öppet läge”

Gunnar Strömmer, partisekreterare för M, säger att hans parti nu har ett stabilt utgångsläge och en stigande formkurva inför valet. När det gäller regeringsfrågan säger han att målet är att bilda en Alliansregering efter valet.

– Den här mätningen bekräftar att det är ett öppet läge inför valet om man ser till ställningen mellan de rödgröna och Alliansen. Vi kommer att behöva de här månaderna för att vinna mer förtroende för Alliansen som helhet.

Om det här vore valresultatet, skulle Ulf Kristersson kunna bli statsminister då?

– Vårt mål har hela tiden varit att bilda en Alliansregering. Vår uppfattning är att den här kvartetten ska pröva sitt förtroende i parlamentet efter valet oavsett om vi blir större eller mindre än de rödgröna. Det som krävs för att stoppa det är ju SD och S går ihop och stoppar det.

– Men vårt mål är att bli större än de rödgröna och bilda en Alliansregering i det läget.

M och KD vill bilda en Alliansregering även om de rödgröna blir största block i valet, det säger både C och L nej till.

ARTIKELN HANDLAR OM